Kalypta – wereldkeuken

Update 21 juli 2015: Restaurant Kalypta heeft ondertussen andere eigenaars. Onderstaande recensie reflecteert niet langer de kwaliteit van de huidige zaak.

Degelijke wereldkeuken voor een aanvaardbare prijs. Niet al te efficiënte bediening.

Om een goede bodem te leggen voor een namiddagje winkelen, besloten mijn vriend en ik zaterdagmiddag iets te gaan eten in restaurant Kalypta in de Parijsstraat. Het was een rustige dag, want we waren de eerste klanten in het restaurant dat nog helemaal naar schoonmaakmiddel rook. Een geur die ik eigenlijk niet zo erg op prijs stel, maar soit, goed dat er gekuist wordt!

Restaurant Kalypta heeft een kleurrijk, organisch aandoend interieur met hier en daar een hekserige toets (heksenpoppen op bezemstelen). Die toets werd nog eens verstrekt door de dame met pikzwart, lang haar die opdiende. Een glimlach kon er met moeite af en ik ben er zeker van dat ze in haar vrije tijd wicca speelt. ;-) Ze paste alleszins geweldig goed in het decor.

We vonden het niet zo erg dat we het restaurant bijna voor ons alleen hadden, want we waren nogal gehaast. Daarom kozen we beiden voor een pasta van de lunchkaart. Snel klaar en kan bijna niet tegenvallen.

Iets minder vond ik het kleine hondje dat op de bar zat te kwispelen. Mijn vriend verzekerde mij dat het beestje in een mandje zat. Nuja, kan best zijn, maar hondenmanden horen volgens mij niet op een toog thuis.

Om onze eerste honger een beetje te stillen, werden er tortilla chips met een dipsausje op tafel gezet. Lekker pikant sausje trouwens!

We moesten niet al te lang op ons eten wachten (kon ook moeilijk anders, want er was na ons maar één ander koppel in het restaurant). De pasta’s werden geserveerd met schelletjes parmesan erop, wat toch iets verfijnder aandoet dan gewone gemalen parmesan. De pasta’s waren lekker en de hoeveelheid was voldoende. Geen klagen over.

Aan het andere tafeltje hadden ze echter iets minder geluk, want toen de man pasta bolognaise bestelde, werd hem meegedeeld dat er geen bolognaise meer was. Huh? En de middag was nog maar net begonnen?

Wij betaalden voor onze pasta’s een twaalftal euro. De avondkaart is uitgebreider en zal waarschijnlijk ook duurdere gerechten in aanbieding hebben. Je kan in restaurant Kalypta ook cocktails en tapa’s krijgen, maar die hebben we niet geproefd. Misschien een ideetje voor later?

Praktisch:
Parijsstraat 21
3000 LEUVEN
016 23 24 06

gesloten op maandag

Onze keuze:
pasta al pesto (verse pesto, look en pijnboompitten)
penne buongiorno principessa

Bookmark and Share

Er zijn 23 reacties op “Kalypta – wereldkeuken”

Erik Uitdebroeck
(on juli 20th, 2008 at 13:31)

… goed dat er gekuisd wordt …
moet zijn :
… goed dat er gekuist (een -t dus) wordt.

 
Carolien
(on juli 22nd, 2008 at 14:35)

Werd gecorrigeerd. Bedankt!

 
L. Kok
(on september 10th, 2008 at 14:16)

Twee maanden geleden zijn mijn vriend en ik ook bij Kalypta gaan eten. Wij waren echter hevig teleurgesteld. De bediening was op zich aardig, maar we moesten maar liefst 3/4 uur wachten op ons voorgerecht (een paar lookbroodjes) en 1,5 uur wachten op ons hoofdgerecht. Vervolgens vielen de gerechten tegen (griekse vleesschotel en een visschotel) en was het pittig geprijsd voor de kwaliteit die werd voorgeschoteld. Wij gaan er nooit meer naar toe.

 
Peter
(on februari 14th, 2009 at 17:46)

Hallo,
Wij zijn verwoede restaurantgangers en kunnen jullie verzekeren dat we zelden zo’n uitgebreide kaart aantroffen als in Kalypta! We zijn er ondertussen meermaals gaan tafelen en keer op keer is het om je vingers af te likken en dit voor een eerlijke prijs! Een aanrader dus!

 
Alain
(on maart 13th, 2009 at 19:17)

Wij zijn er gisterenavond per toeval terechtgekomen. Heerlijk … broodje met huisgemaakte ‘pesto’ en daarna een prettige chili con carne met een gris de gris huis -rosé ,een perfecte koffie voor ons beide voor 40€.en…. de dame met het gitzwarte haar die er sinds altijd is(toen het nog een winkel was) had geen moeite om haar mondhoeken naar boven te halen . Zeer zeker voor herhaling vatbaar.

 
Melypta
(on april 10th, 2009 at 10:35)

Effen commentaar over dat “ik ben er zeker van dat ze in haar vrije tijd wicca speelt”, ik weet, er stond een smiley achter, maar wicca wordt niet gespeeld (mss door mensen die denken dat ze “inn” zijn door “anders” te willen zijn, dikke pech want als je dat denkt, ben je verkeerd bezig inde wicca) en is absoluut niet per difintie iets slecht. Doorsnee wicca mensen zijn wit, dus voor het “goede”. Ofwel had ze een slechte dag, ofwel is ze geen vriendelijke persoon, maar het zal niet aan haar al dan niet wicca zijn liggen.
Moest het effe kwijt.

 
Carolien
(on april 10th, 2009 at 13:40)

@Melypta, het was geenszins mijn bedoeling om mensen van de wicca-overtuiging te beledigen of in een kwaad daglicht te stellen. Zoals u zelf al aangeeft, staat er een smiley achter deze zin.

 
Sabine
(on mei 16th, 2009 at 18:58)

Hoe zit het met de vegetarische keuze?

 
jeronimo
(on juni 6th, 2009 at 15:26)

vrijdagavond beland, goed vol, gezlelig, bediening zeker in orde (niet van het snelste, maar ik heb niet lang moeten wachten) heerlijk gekruid eten, ’tis een wat anders dan de belgische koks die niet durven kruiden, ik pakte ook diene penne buongiorno principessa, smaakte lekker stevig
porties zeker voldoende
aanrader, verzorgd, prijs kwaliteit ok
next time eens hun vis proberen blijkbaar ook een specialiteit aan de kaart te zien

 
tim
(on juli 24th, 2009 at 14:11)

ik en mijn vriendin gaan 1 keer om de 2 maand eten in de kalypta wij zijn meestal tevreden over het eten en de bediening 1 keer is het ons ook overkomen dat we iets bestelden maar dat ze hun kwamen excuzeren omdat het er niet meer was. weet je in elk restaurant gaat wel iets mis als klant kun je alleen maar de pech hebben dat het net u voorvalt

 
Julie Badisco
(on oktober 18th, 2009 at 0:24)

Ik ben er zaterdagavond met een groep van 6 geweest, en wij werden zwaar ontgoocheld.
De bediening is ondermaats: een onvriendelijke ober, lange wachttijden en vergeten bestellingen. We hebben 45 minuten op onze aperitief moeten wachten, en anderhalf uur op onze hoofdschotel.
De kwaliteit van het eten is matig. De aperitief van het huis (met bananenlikeur en limoen) smaakte wel heel lekker, net als het assortiment koude tapas en de Portugese soep. Maar de hoofdgerechten waren heel wat minder: het vlees was taai en uitgebakken (terwijl we medium vroegen), en nogal inspiratieloos op een bord gegooid. Bij een van mijn tafelgenoten bleek trouwens een stuk vlees van de Griekse grillschotel te ontbreken. Een fout die snel werd rechtgezet, maar die nooit had mogen gebeuren.
Kalypta mag dan wel een uitgebreide en interessante kaart hebben, qua kwaliteit en bediening scoort het restaurant ondermaats. Er bestaan betere plaatsen voor lekkere, verzorgde wereldgerechten.

 
ron
(on november 17th, 2009 at 13:16)

Ikzelf ga regelmatig eten omdat de kaart er uitgebreid is.Ik ken de mevrouw al vele jaren,van in de tijd dat het een kruidenwinkeltje was.Ik neem dikwijls vrienden of mijn kinderen mee.Telkens zijn ze blij met het net iets andere eten dan in de andere restaurants.1 keer werden we wel ronduit slecht bediend.De baas vraagt wel uitdrukkelijk om dit te melden.deze keer vroegen we een fles wijn en even later werden onze wijnglazen weggenomen.Ook het mandje met brood en pesto werd niet gebracht.En aan alle nieuwkomers in het resto wel.Later kregen ze in de gaten dat er een fles wijn teveel was.IK liet ze maar zoeken.Daarna kwamen ze de wijn brengen en ik vroeg of ze da wijn gewoon op tafel gingen uitgieten omdat de glazen weg waren.Ik was echt niet relax.Ik heb de baas daarover aangesproken en deze heeft zich duizendmaal geexcuseerd.Maar betrouwbaar zaal personeel in Leuven is moeilijk te vinden.Dus schakelen ze wegens de drukte zomaar eender wie in om op te dienen.De mevrouw kan echt wel lachen maar staat ook boven in de keuken te zwoegen.Af en toe komt ze kijken of de gasten goed bediend worden.Aanrader is om daar te gaan eten als het wat kalmer is,vroeger op de avond.Dan gaat het perfect.By the way ,ik heb gratis een lekkere cognac gekregen en men zoon een amoretto.Het zijn best wel lieve mensen.Maar je hebt niet altijd alles onder controle.Het zij ze vergeven.

 
Katrien
(on mei 9th, 2010 at 11:45)

Wij hadden minder geluk. We kwamen er op een vrijdagavond,en het was er redelijk druk. We bestelden tapas en mochten daar vervolgens ongeveer een uur op wachten. Iets om de eerste honger te stillen kwam er bij ons niet, en na de eerste bestelling kwam er ook niets meer om te drinken. Toen de bestelling dan eindelijk kwam, waren de enkele dingen die warm hadden moeten zijn nog nauwelijks lauw, en de taco’s waren zompig geworden omdat ze volgens mij al een paar uur in de guacomole zaten. Geen tweede keer voor ons!

 
Karen
(on januari 3rd, 2011 at 15:07)

Ik ben er onlangs gaan eten en het was fantastisch! De bediening was zeer aardig en het eten was formidabel. Ik merkte ook dat de zaal snel vol zat en dat de bediening wat meer gestresseerd werd. Maar al wie al in de horeca heeft gewerkt, weet dat dit maar meer dan normaal is.
Ik heb dus een goede ervaring achter de rug! zeker een aanrader

 
Elien
(on juni 11th, 2011 at 17:15)

Ik vind je kritiek redelijk zwaar. Volgens mij ben je gewoon op een verkeerd moment gegaan ofzo. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er iets op was. Heb nog nooit een hond daar gezien. En het rook er nog nooit naar kuisproduct.

Ik vind het een ZALIG restaurant. Het eten is er superlekker. De wijn ook. Het kan haast niet gezelliger: mooie kleuren, kaarsjes die je kan aansteken, een levende sfeer. Ik hou echt van dit restaurant. De kaart is ongelooflijk uitgebreid, iets wat ik super fijn vind. Ik heb tortilla pollo gegeten met pikante saus. Een echte aanrader, wauw. Hier ga ik zeker nog naartoe.

 
Tom
(on juli 31st, 2011 at 9:38)

Op basis van de goede reacties hier, ben ik er gisteren gaan eten met mijn vriendin en ik was zeer teleurgesteld. Het is een plaats waar ik liever NIET terug ga.

We kwamen binnen en je merkte dat het restaurant bijna vol zat. Gelukkig waren er nog enkele tafeltjes voor twee. We namen plaats vooraan aan het raam, omdat het binnen (wellicht door de slechte akoestiek) veel te druk en te luid was. Wat meteen opviel was de manier waarop we ontvangen werden. Weinig woorden werden er vuilgemaakt aan de ontvangst en vooral botheid door de serveerster was troef. Telkens we bovendien iets wilden bestellen, moesten we de serveerster roepen, terwijl ze vaak aan de deur niets stond te doen.

Ik bestelde een lamscurry, mijn vriendin een fajita met kip. Het eten was er vrij snel, wat verbazend was aangezien het restaurant ondertussen echt wel vol zat. Mijn curry was zeer middelmatig en ik vond de combinatie van een lamscurry en rijst die smaakte naar tikka massala een vreemde combinatie. De twee gingen gewoon niet samen, de kruidige rijst was echt wel veel te sterk en verdrong de smaak van de curry. Mijn vriendin was nog minder tevreden met haar kip. Een veel te sterke looksmaak en weinig dat het gerecht kon onderscheiden van een gerecht dat je thuis maakte.

Frappant was echter het afsluiten van de avond. Na een aaneenrijgen van botte gedragingen van de serveerster, kwam ze op de koop toe geen wisselgeld brengen (het totaal was 34.20 euro, ik had 40 euro betaald). Het vriendelijke koppel van het tafeltje naast ons, sprak ons plots aan en vroegen of wij nog geld misten. De serveerster had het wisselgeld in het verkeerde doosje aan de verkeerde klanten teruggegeven. Het toppunt van slechte bediening.

We hebben ons flink naar buiten gehaast en zoals verwacht werden we achtervolgd door een onvriendelijke stilte en het ontbreken van een glimlach.

Conclusie: mij zien ze er niet meer. Er is niets dat het restaurant tot restaurant maakt en de ‘fantastische’ bediening maakte die ervaring compleet. Goedkoop ja, uitgebreide menu ja en van mij mogen ze hun eten in een potje steken en mee geven, dan kan ik mijn gezelligheid elders zoeken.

 
Shanah
(on oktober 9th, 2011 at 13:17)

Ik ben gisteren samen met mijn vriend in Kalypta gaan eten en het was echt fantastisch !!
Het onthaal verliep vlotjes ( we hadden gereserveerd en wij kennen de uitbaters goed). We hadden gekozen voor het aperitief van het huis en dat was zonder te zeveren het lekkerste wat ik al gedronken had ! Zeer mooi gepresenteerd ook.
Als voorgerecht nam ik de scampi’s Kalypta en dat was werkelijk op je vingers van af te likken ! Echt magnifiek ! En het oog kreeg ook wat door de mooie presentatie ;)
Als hoofdgerecht nam ik de spaanse Zarzuela, wat ook heel lekker was. Ook heel pikant, maar dat heb ik wel graag ! Hoewel het restaurant zeer druk was, hebben we niet lang moeten wachten.
Natuurlijk moeten we kritisch blijven en zal ik ook de iets wat negatieve puntjes aankaarten :
zoals reeds vermeld is de akoestiek niet zo goed in het restaurant, het was er redelijk druk en daardoor was er veel lawaai. Mijn vriend en ik moesten bijna tegen elkaar roepen om elkaar te verstaan !
Er waren op dat moment 3 kelners aan het werk, 2 jongens ( die echt zeeeeer vriendelijk waren !) en 1 meisje. Zij was echter niet zo vriendelijk, ze kon niet lachen en was redelijk kortaf. Pas toen we de fooi gaven , kon er een glimlacht van af ;)
Maar dit gezegd zijnde, het is echt een toprestaurant dat zeker de moeite waard is !

 
Heidi
(on oktober 24th, 2011 at 16:38)

Wij zijn er zaterdagavond met twee vrienden gaan eten en dat is ons uitstekend bevallen. Heel rap bediend, binnen de minuut stond ons aperatief (roze cava, lekker) op tafel. Ook onze warme en koude tapa’s die we als voorgerecht hadden besteld (voor 2 personen, maar probleemloos konden we daar met vier van eten) werden vlug geserveerd. Op ons hoofdgerecht hebben we ook niet lang moeten wachten. Dat was copieus (ik het de preferito di francesco totti genomen, maar wat een keus!) en erg lekker. Ook de wijn (rood, marçal) was heerlijk. En de muntthee was een echte muntthee! De bediening verliep vlot (ook misschien omdat we er al waren om 18u30, toen zat het alles behalve vol). Voor ons zeker voor herhaling vatbaar!

 
Soraya
(on april 6th, 2012 at 1:13)

Ik zie hier verschillende reacties. Wat mij verbaasd is de slechte kritiek. Ik heb hier al meermaals heel lekker gegeten en de bediening was telkens zeer vriendelijk. Zo’n resto is zeer zeldzaam moet ik zeggen, heb nog nooit zo’n leuk interieur gezien en niet vaak zo lekker gegeten. Ik kom zelf van Spanje en moet zeggen dat het eten dat ze serveren in Kalypta gelijkaardig is als dat van in Spanje. Zeker en vast een aanrader. Vanavond weer super gegeten. Waarschuwing wel: reserveer tijdig, zit vaak vol!

 
t
(on december 28th, 2012 at 17:52)

verkeerd telefoon nr!
23 ipv 22!

 
Carolien
(on december 29th, 2012 at 18:14)

Is gecorrigeerd! Bedankt!

 
Jeremy Bom
(on oktober 2nd, 2014 at 12:54)

Kalypta heeft nieuwe eigenaars! Onlangs ben ik hier met mijn vriendin en 2 vrienden gaan eten. De bediening was zeer vlot en vriendelijk. Wel een tikkeltje langer moeten wachten op het hoofdgerecht wegens de drukte (en terecht dat het druk was want het eten was zeer goed). Ook een zeer schappelijke prijs. Vanavond gaan we nog eens. Als er minpuntjes zijn plaats ik deze wel en anders mag je ervan uitgaan dat alles tip-top in orde was.

 
Carolien Coenen
(on oktober 2nd, 2014 at 22:58)

Hallo Jeremy, dan zullen we er nog eens moeten langsgaan! Ben benieuwd.