Kosmopol – Food and vodka

Een nieuw restaurant in Leuven en dan nog wel eentje met een speciale boon voor vodka. Dat konden we niet links laten liggen. Toegegeven, het was vooral de vodka die onze nieuwsgierigheid wekte.

Sinds de herinrichting van het Martelarenplein hebben de terrasjes en de kuierende mensen het gewonnen van koning auto en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Dus wat doet een mens die met een lege maag thuiskomt na een zware werkdag? Die sleept zich naar het dichtsbijzijnde terrasje om de lege maag te laten vullen. En als dat laten vullen van de maag gepaard gaat met het verkennen van een nieuw restaurant met een bijzondere voorliefde voor vodka, dan is dat mooi meegenomen.

De Kosmopol dus. De terrasjes op het Martelarenplein zal iedereen ondertussen wel kennen, dus beperk ik mij tot het beschrijven van het interieur van dit nieuwe restaurant. De mooi verlichte bar vormt het kloppend hart van de Kosmopol. De uitgebreide collectie vodkaflessen wordt hier tentoongespreid. Tweede opvallend element in het interieur zijn de gigantische cilindervormige lampen, die voor zacht licht en een moderne uitstraling zorgen. Verder is de inrichting sober, maar smaakvol en hangen er enkele mooie schilderijen.

De bediening van de Kosmopol is zeer vriendelijk, al moet ik zeggen dat de ober die ons bij ons tweede bezoekje bediende, duidelijk zijn dagje niet had. Eerst vergat hij ons brood te brengen, daarna bracht hij bruiswater in plaats van plat water en toen ik vroeg om de fles bruiswater om te wisselen vergat hij mij de fles plat water terug te brengen. Zeker te veel vodka gedronken de dag ervoor. ;-) De ober verontschuldigde zich uitgebreid voor zijn foutjes en eerlijk gezegd, konden we er wel mee lachen.

Leuk is dat je voor de maaltijd een amuse bouche aangeboden krijgt, een zeer verfijnd hapje dat ons verhemelte streelde. Echt superlekker. De kok doet duidelijk zijn best om originele hapjes te verzinnen. Zo kregen we al een toastje met zure room en zalm en een terrine van konijn als voorgerechtje voorgeschoteld.

De Kosmopol is meer dan een restaurant. Het is ook een bar voor de liefhebber van cocktails en natuurlijk vooral voor de liefhebber van vodka. Je kan er proeven van vodka’s uit Polen, Scandinavië, Duitsland, Rusland en Frankrijk (Grey Goose, natuurlijk). Een must voor wie graag wat verschillende smaken uitprobeert. Eristoff vodka is het huismerk. Wij proefden al van een Poolse Zubrowka en die smaakte naar meer. De gemiddelde kostprijs voor een glaasje vodka is 4,50 euro.

De menukaart is niet uitgebreid maar biedt wel een uitgelezen keuze uit mooi afgewerkte en originele gerechten. Je vindt er ook goedkopere wokgerechten en pasta’s. De pasta’s kosten tien à twaalf euro. De kaart verandert vaak genoeg en er zijn ook steeds de suggesties, zodat u elke keer een ander gerecht kan uitproberen. Er wordt steeds brood bij het eten geserveerd.

De hoofgerechten met vis of vlees kosten zo rond de zestien euro. Er wordt aandacht besteed aan de presentatie en de porties zijn zeker niet te groot. Mensen met grote honger, zullen nog plek over hebben voor een dessertje.

Persoonlijk vind ik de Kosmopol een leuke aanwinst voor het culinaire landschap in Leuven. Zeker eens proberen, zou ik zeggen.

Praktisch:
Martelarenplein 10
3000 Leuven
tel 016/89 64 62
fax 016/89 64 63

Onze keuze:
Carpaccio van tonijn met sesamvinaigrette en tempura van sushirijst
Zeewolf met risotto van geconfijte tomaat, tartaar van bospaddestoelen en saus van kriek
Spinazietagliatelli met tomatensaus en basilicum
Scampi geflambeerd met vodka in een licht pikante tomatensaus
Terrine van rood fruit citroensorbet en smoothie van mango

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Kosmopol – Food and vodka”

Elsk
(on juni 18th, 2008 at 20:05)

jammer genoeg kom je met dat telefoonnummer niet ver… tenzij je de 8 en de 9 van plaats verandert.

 
Carolien
(on juni 18th, 2008 at 20:27)

@Elsk: De fout is verbeterd. Dankjewel.

 
Carolien
(on april 19th, 2009 at 20:05)

Omdat deze recensie van 2006 dateert, is een kleine update op z’n plaats. Persoonlijk vind ik dat de kwaliteit van het voedsel in de Kosmopol erop achteruit gegaan is. Je krijgt kleine porties die de prijs die ervoor gevraagd wordt, niet meer waard zijn. De originele en bijzondere gerechten zijn van de kaart verdwenen en de cocktailkaart werd eveneens ingeperkt.

De bediening vind ik tegenwoordig minder goed. Onlangs dronken we iets op een terrasje daar en gooide een klant per ongeluk een glas om. De grote stukken glas werden verwijderd, maar op de tafel bleven kleine stukken glas achter en men nam niet eens de moeite om met stoffer en blik de glasresten die op de grond terecht gekomen waren op te ruimen.

 
Katy
(on juli 21st, 2009 at 19:06)

Ik vond kosmopol heel goed en het is gewoon een mooi resto, ivm het eten de niew kok verbaasd ons iedere keer opniew als we er gaan eten… dus ik ga zeker terug… de bediening is goed en je krijg iets te veel maar het altijd een geweldige combinatie van eten…
atmosphere in het weekend…super goed ook.