O Fado – Gastronomia Portuguesa

Eén van de weinige (zo niet, het enige) Portugese restaurants in Leuven. O Fado ligt in de Parijsstraat en serveert werkelijk voortreffelijke “stoompotjes” en andere Portugese specialiteiten.

Na een dagje monumenten bezoeken, keerden we moe en hongerig terug naar Leuven. Tijd om nog eens een nieuw restaurantje te ontdekken. Wat gedacht van Portugees eten? Mijn vriend en ik zijn enkele jaren geleden naar Lissabon geweest en de keuken daar beviel ons wel. Dus richtten we de schreden naar O Fado om een beetje dit vakantiegevoel te herbeleven.

Omdat het warm weer was, zochten we een plekje op het terras. O Fado heeft maar een klein terras. Als je in de zomer van portugees eten in de buitenlucht wil genieten, reserveer je best op voorhand. Wij hadden geluk, er was nog plaats voor ons op deze mooie zondagavond. En omdat de Parijsstraat autovrij is, kan je genieten van je eten zonder hinder van vervelende uitlaatgassen.

De kaart biedt de keuze uit vis- of vleesgerechten (vegetarische gerechten heb ik niet gevonden). Achteraan in het menu worden de specialiteiten vermeld. Ons oog viel meteen op de stoompotjes met vis en bijgevolg werd er niet veel aandacht besteed aan de rest van de kaart. De meeste stoompotjes zijn bedoeld voor twee personen. Na even onderhandelen om tot een gemeenschappelijk keuze te komen, beslisten we de cataplana de tamboril te proberen.

Omdat monumenten bezoeken dorstig maakt, bestelden we een mojito als aperitief. De (Nepalese, raar maar waar) ober zette olijfjes en brood op tafel. Fijn, al wat hapjes om onze honger iets minder groot te maken. Het brood was lekker vers en we vonden niet alleen boter in het broodmandje, maar ook een overheerlijke sardienenpasta. Nog nooit gegeten, maar wel heel lekker. Als iemand weet waar je zulke sardienenpasta kan kopen in de buurt van Leuven, laat mij iets weten.

Goed, onze mojito was ondertussen al leeg, maar eten hadden we nog steeds niet gezien. Waarschijnlijk heeft zo’n stoompotje zijn tijd nodig om goed te garen en er waren nog klanten voor ons. Nog een caipirinha besteld, dan maar. Persoonlijk vond ik de caipirinha van de O Fado beter dan hun mojito. Dus als je twijfelt tussen deze twee cocktails, kan ik de caipirinha aanraden.

Toen het stoompotje dan eindelijk kwam, werden we niet teleurgesteld. Mooi geserveerd in een koperen schaal met een grote lepel om onszelf te bedienen. We proefden en waren het roerend eens: dit was voortreffelijk. Lekker gekruid (opgelet veel knoflook! vandaar misschien dat de porties voor twee personen zijn…), zalig zachte vis, perfect gekookte gamba’s. Om duimen en vingers van af te likken. Enige probleem: het was een beetje veel en omdat het zo lekker was, konden we toch niets laten liggen…

In totaal kostte dit avondmaal ons 74 euro (drank en cocktails inbegrepen, wij dronken geen wijn). Een stoompotje kost rond de vijfentwintig euro. De andere gerechten op de kaart variëren tussen de veertien en achttien euro. Iets prijziger dus, maar je krijg zeker waar voor je geld.

De bediening was erg vriendelijk. Er was wel een foutje gemaakt bij onze buren, maar dit werd zonder gemor rechtgezet.

Na het eten kregen we nog gratis een digestief van het huis aangeboden: een porto voor mij, een grappa-achtig drankje voor mijn vriend. En toen konden ze mij naar huis rollen. ;-)

Praktisch:
Parijsstraat 49
3000 Leuven
tel 016/22 93 91

Onze keuze:
cataplana de tamboril, stoompotje van zeeduivel gamba en venusschelpjes voor twee personen.
olijven

Bookmark and Share

Er zijn 9 reacties op “O Fado – Gastronomia Portuguesa”

L.Kok
(on februari 16th, 2009 at 21:43)

Net gegeten bij O Fado en precies het bovengenoemde gerecht genomen. Het was inderdaad heerlijk. Daarnaast ook nog een dessert genomen: het heet geloof ik pasties nata, een soort bladerdeeg taartje met creme erin. Ook al top. We hebben fantastisch gegeten voor een goede prijs.

 
Lime
(on maart 17th, 2009 at 8:13)

Ben er gisteren ook geweest en sindsdien staat er wel één vegetarisch gerecht op de kaart: een stoompotje met enkel groenten (staat ook bij de specialiteiten als ik me niet vergis).
Inderdaad een grote aanrader, dit restaurant!

 
lefebure Dirk
(on februari 28th, 2010 at 11:24)

gisteren gaan eten bij O FADO. Goed en zeer slecht. Het voorgerecht zeer lekker, ons hoofdgerecht, vermeld op de menu kaart als het duurste bij de specialiteiten was overkockt klaargemaakt. Mosselen, reuze gamba’s en schelpjes niet te eten. Bord terug gegeven en toch alles moeten betalen. Op 1.30 uur hadden we apero, voorgerecht en hoofdgerecht gekregen. We moesten duidelijk buiten voor de tweede eetshift. Nooit meer en 90 euro weg.

 
Carolien
(on mei 9th, 2010 at 19:16)

Onlangs nog eens bij O Fado gaan eten en weer super meegevallen. Kregen een proevertje van de Moscatel en het was geen probleem dat mijn tafelgenote niet zo’n fan van Moscatel was. De bediening was supervriendelijk en het eten bijzonder smakelijk. Als afsluitertje kregen we een amandellikeur van het huis.

 
DenDeze
(on december 9th, 2011 at 9:04)

lefebure Dirk, gij zijt echt gewoon ne krefter. Gewoon na vele tijd in noordspanje langs de zee te wonen aan bon qualité zee-gerechten zowel ik als mijn madam zwaar verrast, zowat beste lam, beste viske, beste gamba’s en beste almejas da’k in leuven ooit heb gegeten. Zware aanrader.

 
Liesbeth
(on april 4th, 2012 at 11:19)

Na de reacties te lezen op deze site, ben ik gisteren met een vriendin voor t eerst bij O Fado gaan eten, en dat is zeer goed meegevallen, zowel qua maaltijd, bediening en prijs. We hebben een plankje met kaas en charcuterie enzo gedeeld als voorgerecht, nadien nam zij een soort Portugees rundsvlees met hesp en een eitje, en ik een rijstschotel met zeevruchten. Allebei zeer lekker. Op mijn schotel lagen onder meer een hele hoop lekkere tapijtschelpjes, een stuk of 4, 5 reuzegrote mossels, en 3 grote gamba’s/scampi’s, allemaal heel lekker gekruid. De maaltijd moet ook heel vers en puur geweest zijn, want ik heb snel allergische reacties op voedsel, maar na deze maaltijd helemaal geen vervelende reacties. Ook fijn dat de man die ons bediende (een Portugees?) erg vriendelijk was. Enig minpunt: op sommige plaatsen staan de tafeltjes nogal op elkaar gepropt.

 
Ulrike
(on juni 20th, 2012 at 22:07)

Zonet thuis van een bezoekje aan O Fado. Het was een hele poos geleden dat ik er nog geweest was. Mijn wederhelft en ik bestelden Arroz de mariscos en daarnaast nog twee tapas ( serrano ham en schapenkaas), een half litertje witte wijn zou de kers op de taart zijn.

We hebben niet slecht gegeten: de tapas waren lekker maar aan ham en kaas kan je niet veel verprutsen. Het hoofdgerecht was ok, maar geen stoef. Blauwe schelpmosselen, die altijd uit de diepvries komen, dito scampi’s, wat venusschelpen, minikrab en hopen ajuin en paprika uiteraard met rijst. Hiervoor keren we niet terug.

Klap op de vuurpijl was het nieuws bij het afrekenen (kon niemand dit eerder zeggen?): betalen met kredietkaart kon niet. Wat blijkbaar wel kon voor de klant voor ons was hulp inroepen van het betaaltoestel van een nabijgelegen sushizaak, kon niet voor bibi. Geld afhalen in een bankautomaat was de enige optie. Geen ramp, gewoon niet fijn. Wat voor de ene klant kan, is niet mogelijk voor de andere.

Gaan we er nog terug? Zeker niet. Noch het eten noch de service waren € 86 waard.

 
Don Colore
(on maart 9th, 2013 at 9:43)

Gebaseerd op de meestal lovende reacties hier en andere sites ben ik gisteren in O Fado gaan eten met mijn vriendin.

Ik snap de positieve teneur niet goed want ons is het echt tegengevallen.

– de menu kaarten zijn vies en vuil, alsof je in een marginale pita zaak bent in Brussel
– het eten was niet speciaal lekker. mijn vlees was trouwens veel te taai
– het restaurant zelf is naar mijn mening afgeleefd en verdient een opknapbeurt
– restaurant is te volgepropt waardoor het zeer lastig manouvreren is
– zei ik al dat het eten niet lekker was? wanneer dat wel zo zou zijn zou de rest mij net storen, maar nu…

enfin. als anderen er anders over denken, ben ik blij voor hen, maar persoonlijk zal ik niemand aanraden hier te gaan eten, bovendien was dit voor mij de eerste en laatste keer…

 
Anouk
(on maart 11th, 2013 at 12:10)

Mij zien ze daar ook nooit meer terug – ik krijg nog altijd de kriebels als ik terugdenk aan de vissoep die ik daar toen tegen mijn goesting gegeten heb…