Leuvense Smaakpapillen sensatie op Hapje Tapje

Vandaag was het weer tijd voor Hapje Tapje, een jaarlijkse traditie onder de leuvense horeca, die met deze dag bezoekers van heinde en verre aantrekken met kleine hapjes en dranken.

Zelf ben ik allerminst trots op mijn eetgewoonten. Fatsoenlijk (leren) koken stel ik al veel te lang uit, waardoor ik bij de meeste snackbars en eetgelegenheden in Heverlee al quasi automatisch bediend wordt. Verschuilen achter werkuren die “nine to five” ver achter zich laten, lukt misschien nog net wel, maar gezondheidsgewijs is het allemaal niet optimaal.

Vandaar dat mijn persoonlijke insteek voor hapje tapje neigt naar het opzoeken van gerechten met verse ingrediƫnten (groenten troef) en een verantwoorde hoeveelheid sauzen en andere condimenten.

Omdat ik en m’n vriendin weer een gat in de dag sliepen, waren we tijdens het eerste uur hapje tapje op zoek naar ontbijt. Dit was echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Geen enkele bakker trachtte de bezoekers te verleiden met koffiekoeken of pistolets (nu ja … het was dan ook al middag). Gelukkig konden we bij de Werf terecht voor hun all-time classic ontbijt. Je hebt er “standaard” ontbijt voor 6 euro, waar brood, gekookt eitje, kaas, cornflakes, druiven, meloen, … zijn inbegrepen. Het “groot” ontbijt heeft dan nog eens penskes en gebakken spek erbij. Omdat je na zo’n groot ontbijt geen pap meer kan zeggen, hielden we dit “standaard”.

In die categorie “gezond” was allicht de groente-wok, op de Flandria stand aan de grote markt de grootste hit. Een heerlijk potje gestoofde vlaamse groenten, in sojasaus. Dat was alweer een portie vitaminen voor drie weken.

Ook liefhebbers van oosterse keuken (alles gaande van “kip met rijst” tot namen die een niet-ingewijde nauwelijks kan uitspreken) komen ruimschoots aan hun trekken. De kipbrochetten van Ming (oudemarkt) bereiken na enkele jaren hapje tapje een legendarische status. Ook de Basecamp (naamsestraat) had enkele originele hapjes op de kaart.

Op het hogeschoolplein kon je duidelijk een “beau-monde” hoekje terugvinden. Oesters, Chardonnay Meerdael, Foie-gras … indien deze termen u aanspreken, zeker het bezoeken waard.

Verder ook nog italiaans gegeten: bruscetta op het hogeschoolplein, een driedelig pasta assortiment op het einde van de muntstraat en een goddelijke tiramisu (bij Tony aan het begin van de muntstraat) om hapje tapje 2007 af te sluiten.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.