Lezing: humortheorieën en humoronderzoek

Op woensdag 27 februari om 18.00u geeft Geert Brône een lezing in Cinema ZED. Inkom is 5,5 euro.

Beknopte inhoud van de lezing:
Groucho Marx zei ooit “Humor is reason gone mad” (humor is de rede die op hol slaat). Humor verdraait onze alledaagse logica, doorbreekt verwachtingspatronen en leidt tot een gevoel van vervreemding. Je zou dan ook verwachten dat een dergelijk fenomeen elke vorm van wetenschappelijke verklaring weerstaat. En toch moeten we vaststellen dat vele van de grote denkers uit de Westerse geschiedenis, waaronder Plato, Aristoteles, Hobbes, Kant,
Nietzsche, Freud, Eco en Derrida, hun licht hebben laten schijnen op humor als talig, psychologisch en maatschappelijk fenomeen.

In deze lezing wordt een beknopt overzicht gegeven van de belangrijkste visies op humor die in meer dan twee millennia van filosofische discussie ontwikkeld zijn: de psychologische incongruentietheorie (Aristoteles, Kant, Koestler), de psychoanalytische ontladingstheorie (Freud, Eco) en de sociale superioriteitstheorie (Plato, Hobbes, Nietzsche, Derrida). De verschillende visies worden telkens aan de hand van filmfragmenten uit diverse filmgenres geïllustreerd.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Lezing: humortheorieën en humoronderzoek”

De conceptuele ingenieur
(on februari 18th, 2008 at 13:29)

[…] op het gebruik van humor in films en kadert in Cinema Zeds reeks Laughing Matters. Gevonden op leuven.blogt.be. Geplaatst door Koen Vervloesem in Taal Reacties (0) | Trackbacks (0) 1 […]