Zeven broodjes gezond (1): Primeurs Demeyer

Ik bestel elke woensdagmiddag ergens anders een bruin broodje gezond, zeven weken lang. Op elke vraag (genre extra groentjes, mayonaise) die mij daarna gesteld wordt antwoord ik ja. Eens een broodjeszaak binnen mag ik niet meer buiten, hoe vuil ze er ook uitziet. Ik eet niets anders tot zes uur, want van een broodje gezond verwacht ik dat ik ermee door kan tot het avondeten.

Ik begin bij Primeurs Demeyer, naast Ron Blacks op het ladeuzeplein. Da’s eigenlijk een traiteurszaak, maar achteraan kan je een broodje bestellen. Hoewel ik al weet wat ík ga nemen, kan dat voor u anders zijn. De kaart is gevuld met the usual suspects en een aantal bijzondere broodjes, met zalm, vers gesneden Italiaanse hesp of omelet. Je kan kiezen tussen wit brood, grof brood, ciabatta of een boerenboterham, allemaal voor dezelfde prijs, ongeveer tussen 2 en 3,5 euro.

Er staan een stuk of vijf mensen voor mij, maar de bediening verloopt vlot. De broodjes worden gemaakt door de eigenaar, een wat oudere man, en een blonde sidekick, met helaas losse haren. Ik weet dat het vast onmenselijk is zo’n schoonheid te veroordelen tot de lelijkheid van een haarnetje, maar een staart maken lijkt me niet overdreven. Los haar, daar kan je onmogelijk de hele tijd afblijven en ik vind haren vies, zeker als ze van iemand anders komen.

Het wordt nog erger wanneer de man zelf hoest. Hoesten zonder hand voor je mond in buurt van een nog ongesneden Italiaanse ham, ook dat vind ik vies. De ingrediënten waar even later mijn broodje van gemaakt moet worden, zijn vast beladen met een heleboel akelige ziektekiemen. Gezond is dus maar zeer de vraag, maar regels zijn regels, en als het mijn beurt bestel ik dan ook braaf een bruin broodje gezond.

Even later sta ik op de stoep met een broodje van normale lengte, met tuinkers, worteltjes, tomaat en komkommer. Aan de bacteriën denk ik niet, die kan ik toch niet zien, maar eerlijk is eerlijk, het broodje is haarvrij. Het is dan wel geen bijster creatief broodje, het is wel kraakvers en erg fris, hoewel het een dressing of iets anders mist om het geheel wat vlotter binnen te laten glijden.

Als ik even later terugga om de naam van de zaak te vragen, die nergens duidelijk vermeld wordt, is de sidekick verdwenen en stel ik mijn – akkoord, onnozele – vraag aan de eigenaar zelf. Die blijkt eerder onvriendelijk, en mijn voornemen hier terug te komen, wordt daarmee meteen de kop ingeduwd. Ik verwacht als klant geen rode loper, maar een glimlach mag. Net als een beetje dressing.

Ondertussen is het vier uur en scheur ik van de honger.

Bookmark and Share

Er zijn 12 reacties op “Zeven broodjes gezond (1): Primeurs Demeyer”

Frederik
(on maart 12th, 2008 at 20:15)

Zeker eens In De Rapte in de Diestsestraat proberen (bijna aan’t station). Erg ruime keuze in koude, warme & gezonde broodjes. Supervriendelijk ook, en klantenkaart.

 
-d
(on maart 12th, 2008 at 20:58)

Die kerel bij Demeyer is idd een beetje een zuurpruim :-) Beste broodjes ongetwijfeld in ‘Het vluggertje’ (tja…) op Alfons Smetsplein – aan de Holliday Inn. Verrukkelijke en originele broodjes. Alle slaatjes in huis gemaakt!

 
Carolien
(on maart 12th, 2008 at 22:48)

De Pinky vlak tegenover het busstation is ook niet slecht.

 
Maggie K.
(on maart 13th, 2008 at 1:10)

Of ‘t Smullertje op de hoek van de Tiense en de Brabaçonnestraat (of is het daar al Murgemeester?)! Ik neem daar steevast een Club Boulet!

 
lucie
(on maart 13th, 2008 at 16:41)

Ik zou ook de Delizia opnemen in uw route, dat is aan de Naamsepoort vlakbij de ingang van de delhaize.

 
Lime
(on maart 13th, 2008 at 20:29)

‘t Vluggertje en de Crusty (bij fiere Margriet) vind ik beide heel goed :)

 
Carolien
(on maart 13th, 2008 at 21:52)

Maartje, ik denk dat je er niet gaat geraken met maar zeven broodjes gezond. ;-)

 
Goya
(on maart 13th, 2008 at 22:54)

Delizia is een enorme aanrader!
En zeker de falouchkes (al passen die natuurlijk niet in dit concept)

 
Nashje
(on maart 16th, 2008 at 10:29)

Leuk experiment :) in de broodjeszaak tegenover den Erasmus en de faculteit Wijsbegeerte hebben ze ook lekkere broodjes…ik heb wel geen idee wat de naam juist is.

 
Zeven broodjes gezond (2): Crusty
(on maart 19th, 2008 at 18:12)

[…] ook het eerste broodje gezond. Stem of voeg toe aan […]

 
Laura
(on mei 12th, 2012 at 14:14)

Ik haal zelf geregeld een broodje en verschiet er héél vaak van hoe onvriendelijk of onattent het personeel is. Wanneer je dan nog eens een extraatje vraagt (extra mayo, zonder dit of dat) hoor je vaak dan nog een zucht! Ik kies er dan ook steevast voor om naar zaken te gaan waar ik vriendelijk wordt bediend. Het klinkt vreemd maar ik ga liever naar een plek waar ik vriendelijk wordt bediend en misschien iets minder lekker eet.

 
Ireen
(on mei 14th, 2012 at 12:12)

De passe-vite vind ik ook heel lekker, vooral de philadelphia deluxe :-)