Inhuldiging “De ontvoering van Europa”

Vandaag werd het kunstwerk “De ontvoering van Europa” ingehuldigd op het Provincieplein. Het beeld stelt de god Zeus voor, vermomd als stier die Europa, de dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephessa ontvoert. Dit is een beroemde scène uit de Griekse mythologie die ook door Rubens en Moreau vereeuwigd is op doek.

Het kunstwerk is het werk van de beeldhouwer Rik Poot. Rik Poot werd geboren in Vilvoorde in 1924 en stierf in december 2006. Hij was een Vlaams beeldend kunstenaar met een voorliefde voor metalen of bronzen beeldhouwwerken, vaak van dieren zoals paarden. Zo is het bronzen paard van zijn hand op het Heldenplein in Vilvoorde het symbool van deze stad.

De ontvoering van Europa is een van de laatste werken van Rik Poot. Volgens de blog Klokzeel heeft het lange tijd in Londerzeel gestaan. Nu heeft de provincie Vlaams-Brabant samen met de stad Leuven en KBC bank het kunstwerk aangekocht. Pas na de afwerking van het wandelpad tussen het station en het provinciehuis van Vlaams-Brabant zal het imposante beeldhouwwerk zijn definitieve plaats krijgen.
Rik Poot - De Ontvoering van Europa

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Inhuldiging “De ontvoering van Europa””

bert de clercq
(on maart 22nd, 2008 at 11:04)

Rik Poot wordt meestal aan Vilvoorde gekoppeld omdat hij daar geboren is, maar niet vergeten dat Rik jaren in de Londerzeelse Watermolenstraat heeft gewoond waar nota bene nog een aantal sculpturen voor zijn hoeve staan uitgestald.
Zijn favoriete plek voor een biertje en een babbel was het nabijgelegen oud-stationscafé Leireken (www.leireken.be). In een omgeving beslist een wandeling waard.