Paasfeesten in Leuven – een terugblik

Veel volk op de Grote Markt op zaterdag 22 maart, ondanks de lage temperatuur en de dreigende lucht. De binnenlandse en buitenlandse volkskunstgroepen gaven het beste van zichzelf. De vendelzwaaiers van Carpevento waren het eerst aan de beurt en zwaaiden trots met de Leuvense kleuren. De jongste deelnemers van Rozemarijntje wisten iedereen te vertederen. Al stelde ik me toch wat vragen bij de lege wijnfles waarmee een jonge knaap trots rondliep. ;-) Het dansplezier spatte van alle groepen af en het publiek klapte feestelijk mee op het ritme. Elke groep werd begeleid door live muziek en zang. De Slovaakse dansers van Skalican zongen zelf uit volle borst mee met de traditionele liederen. De Griekse mannen haalden enkele acrobatische hoogstandjes uit de kast. Chapeau ook voor de Portugese danseres die haar klompen verloor, maar dapper verder danste op blote voeten.

De optredens volgden elkaar in een snel tempo op, dit in de hoop dat de grijze wolken hun natte lading nog eventjes zouden opsparen. En dat deden ze gelukkig ook. Een donderend gerommel en een ijzig opstekende wind deden even het ergste vermoeden, maar het bleef droog tot iets na de paaseierenworp vanaf de pui van het stadhuis. De kinderen grabbelden naar hartelust eitjes terwijl de volwassenen vanaf de kant toekeken. Een fijne traditie.

Enkele sfeerbeelden:

Carpevento

Rozemarijntje

Slovakije

Op zijn Grieks

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.