Ethiopisch restaurant House of Lalibela

House of Lalibela” is volgens hun site het eerste restaurant van België dat je onderdompelt in de Ethiopische keuken. Lalibela verwijst naar een gelijknamige Ethiopisch koning die ervan droomde een tweede Jeruzalem te bouwen in Ethiopië. Hij heerste eind 12de en begin 13de eeuw over Roha en liet er 11 unieke monolithische kerken bouwen, die ook wel eens het achtste wereldwonder worden genoemd.

Behoorlijk intrigerend allemaal en dus een perfecte keuze voor een avondje uit met vier meisjes. Het (proberen) lezen van de menukaart gaf aanleiding tot de nodige hilariteit. Al die vreemde gerechten waardoor onze tong in de knoop geraakte. De keuze was moeilijk, want bij de meeste gerechten konden we ons niet veel voorstellen. Gelukkig stonden op de menukaart de ingrediënten vermeld en werd er wat extra uitleg gegeven over bepaalde kruiden die gebruikt werden in de bereidingen.

Tijdens het kiezen maakten we al lachend grapjes: “we zullen toch niet met onze handen moeten eten, zeker?” En jawel, toen onze maaltijd gebracht werd, bleek er nergens bestek te bekennen. De vriendelijke uitbater van het restaurant legde het principe uit. We kregen per twee personen een grote schotel met daarop een soort opgelegde pannenkoek. Op de pannenkoek lagen de gerechten en nog wat extra opgerolde pannenkoekjes. Die pannenkoekjes dienden om het eten mee op te scheppen.

De sponsachtige pannenkoekjes in kwestie heten injera, een typisch Ethiopisch brood. Injera is in Ethiopië het volksvoedsel en hoofdbestanddeel van de maaltijden. Het is een gistpannenkoek, zonder suiker, zout of vet gebakken, van een beslag dat enige dagen heeft staan gisten. Steeds wordt een klein beetje van het oude beslag gebruikt om het nieuwe weer te laten gisten. In Ethiopië wordt injera gebakken op grote verwarmde platen van klei. Injera wordt gemaakt van teff, een heel voedzame fijne graansoort rijk aan mineralen.

We hadden niet veel moeite om onze twijfels overboord te gooien en genoten van het eten met onze tien geboden. De vriendelijke meneer bood aan bestek te halen indien nodig, maar ik denk dat je een deel wegneemt van de beleving als je dit voedsel niet met de handen tot je neemt. De gerechten vielen erg in de smaak. De porties leken bij de niet-samengestelde schotels niet zo groot, maar mijn disgenootjes zeiden dat ze zeker genoeg hadden. De injera werd in de helft van de maaltijd aangevuld.

Het interieur van House of Lalibela is geschilderd in warme kleuren en verrijkt met Afrikaanse elementen, waarbij de schilderijen en zelfgemaakte (!) lampenkappen zorgen voor een sfeervolle toets. Wij werden bijzonder vriendelijk onthaald en de uitbater nam ruimschoots de tijd om ons alles uit te leggen. Om de conversatie vlot te laten verlopen is het wel nodig dat je enkele woorden Engels kent.

Na de maaltijd namen we de tijd om de goede fles Zuidafrikaanse huiswijn te ledigen en na te genieten van het lekkere eten. De rekening viel ook erg goed mee. Een doorsnee hoofdgerecht kost rond de 13 euro, een samengestelde schotel kost 17 euro. Ons oordeel was unaniem: hier komen we zeker nog eens terug.

Praktisch
Brusselsestraat 59
3000 Leuven

tel: 016/23 38 80

Onze keuze
Yeteleyayou Yesega wat: schotel van 4 verschillende vleesgerechten (runds-, lamvlees, kip) opgediend met sla
Doro wat: stoofpotje van kip met ui, berbere, kibe (geklaarde boter, “liquid gold” genoemd) gemengd met een hardgekookt, meegestoofd ei
Yesega wat: malse stukje in wijn gemarineerd rundvlees gesmoord in een Lalibela saus

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Ethiopisch restaurant House of Lalibela”

Mette
(on oktober 28th, 2009 at 16:50)

House of Lalibela is inderdaad een absolute aanrader voor wie houdt van exotische specerijen en eens iets anders wil proberen.

Prima verzorgde gerechten, zeer vriendelijke bediening en een lekkere Zuidafrikaanse huiswijn aan een redelijke prijs.

Wat mij betreft een van de betere adressen in Leuven.

 
Jasper
(on februari 8th, 2010 at 12:59)

Aanrader!