Borden fig. E1

Je laat je dak vernieuwen, je steekt nieuwe ramen of je verhuist. Je wil of moet parkeerplaats vrijhouden voor een vrachtwagen of ander voertuig. Daarvoor heb je een vergunning nodig en twee verkeersborden. Je contacteert de dienst vergunningen van de stad Leuven. En dan krab je eens flink in je haar. Want in Leuven kosten die verkeersborden – blauwe borden met een rode rand en een rode schuine streep door – een flinke duit.

Stel, je wil parkeerplaats vrijhouden voor drie dagen. Per dag kost je dat 13 € voor de vergunning ‘toelating tot beperkt stilstaan en/of parkeren uitgezonderd bushaltes, mindervalidenplaatsen en laad- en losplaatsen’. Voor het laten plaatsen – zelf mag je dat niet doen – en huren van de bordjes betaal je een stevige 111 €. Voor drie dagen parkeerverbod ben je in Leuven 150 € kwijt.

In Vilvoorde betaal je 5 € per dag voor de vergunning en een schamele 1 € per dag voor de verkeersborden zelf. Wel betaal je 20 € waarborg per verkeersbord. Drie dagen parkeerverbod kost je met andere woorden slechts 18 €.

Waarom is er zo’n prijsverschil tussen verschillende gemeenten ? En is het feit dat er zoveel van die verkeersborden in Leuven gestolen worden dan de oorzaak of het gevolg van die 150 € ?

Bookmark and Share

Er zijn 11 reacties op “Borden fig. E1”

Goofball
(on mei 7th, 2008 at 23:57)

Ja, die borden zijn in Leuven schandalig duur. In Gent zijn ze nog duurder als het een troost mag zijn. In het Waasland is het dan ook weer zo goed als gratis. ARgh.

Die diefstallen zijn volgens mij echt wel het gevolg van die dure prijzen hoor.

Het gekke is: het verkeerverbod zelf is gratis. Je moet betalen voor een vergunning om een auto/vrachtwagen tussen het verbod te laten parkeren (vb van de aannemer die werken komt uitvoeren).

Dus wie zelf bordjes heeft, kan af en toe gratis een parkeerverbod voor zijn deur verzorgen, maar dan mag hij er zelf ook niet meer parkeren. En ook er geen picknick tafel of stelling of zo zetten want om “openbare ruimte” in te nemen heb je dan weer een andere vergunning nodig.

 
Kristof
(on mei 8th, 2008 at 9:04)

Die verkeersborden zijn inderdaad schandalig duur, maar je mag ze wel degelijk zelf plaatsen.
Zowel vorige week als deze week heb ik een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een container en daar staat expliciet op dat we zelf de verkeersborden mogen plaatsen.
Meestal heeft de aannemer die de werken uitvoert zelf borden zelf en kan je die lenen, of huren aan een redelijke prijs.

 
Dikkie
(on mei 8th, 2008 at 9:56)

En de vuilzakken dan! Leuven: 10 euro voor 10 kleine vuilzakken. Mortsel (mijn hometown): 10 euro voor 20 grote.

 
Eddie
(on mei 8th, 2008 at 10:25)

Wij hebben het geluk vrienden te hebben met van die bordjes. Dat scheelt een slok op de borrel.

Maar Loiven is ook wel een toffe stad hoor :-)

En vermindert het zelf plaatsen van de verkeersborden de kostprijs ?

 
Goofball
(on mei 8th, 2008 at 16:20)

je mag ze zelf plaatsen…
Maar als je ze huurt van het stad, plaatsen de stadsdiensten ze zelf. Maar da’s dus super duur.

In Leuven wou onze aannemer geen borden plaatsen, want die worden altijd gepikt in leuven. En als je huurt moet je ook zware waarborg betalen die je door de hoge kans op diefstal ook kwijt kan zijn.

 
Eddie
(on mei 8th, 2008 at 16:34)

Okay. We bedoelen hetzelfde. Uiteraard mag je zelf bordjes voorzien. Dat hebben wij ook gedaan. Maar als je bordjes van de stad huurt, komen ze die zelf plaatsen. Wat Goofball dus zegt.

 
Koekjesvreter
(on augustus 13th, 2010 at 13:14)

Ik noem het gewoon een opritbelasting. Ontzettend duur allemaal.

 
Lucia
(on april 19th, 2011 at 12:01)

Ik ken iemand die de borden huurprijzen in Leuven.
De prijs is echt goed. De prijs is slechts 40 euro per week.

 
Jo
(on september 17th, 2012 at 23:20)

Als men in Leuven opnieuw jonge bewoners wilt verkrijgen zal men niet alleen iets moeten doen om woningen betaalbaar te maken maar ook om verbouwingswerken te promoten.

Even een voorbeeld uit eigen ervaring:

wij vragen in functie van onze verbouwingswerken de nodige vergunningen aan.

1 maand parkeerverbod voor 18m: 375€ (75€ plaatsen en ophalen borden + 6€ huur per bord/dag * 2 borden * 25 dagen).
1 maand parkeerkaart voor één voertuig om te mogen parkeren aan onze zijde van de straat waar een parkeerverbod geldt: 325€ (13€/dag * 25 dagen)
5 dagen containervergunning: 100€ (1e dag gratis, overige 4 dagen * 25€)

Men wilt verbouwen en zonder dat er iets is uitgevoerd ben je al 800€ armer.
Dit is puur profitariaat.

De politieke partij die dit beloofd aan te pakken krijgt van mij alvast zijn stem deze verkiezingen.

 
Lula
(on september 20th, 2012 at 0:26)

Er is iemand huren parkeerverboden in Kapaza. De prijs is goedkoper.

 
Karolien
(on april 24th, 2014 at 13:04)

Net weer 190€ betaald om 2 busjes gedurende 2 dagen voor mijn huis te mogen laten parkeren (2 x parkeerverbod), met parkeerverbodsborden van de stad (100€nu en 16€ per dag)
Wij zijn een jong gezin (2 kleine kindjes) dat een rijwoning renoveert. Wij hebben er nog niets van gemerkt dat Leuven jonge gezinnen wil aantrekken…
In 2010 betaalden we belachelijk veel aan parkeervergunningen voor de busjes van de aannemers…