80.000 mensen op Leuven in Scène 2008

Leuven in Scène 2008 was een denderend succes. Het aftellen kan beginnen naar Leuven in Scène 2010. Wat volgt is het persbericht van Leuven in Scène 2008:

Leuven was dit weekend in de ban van editie 3 van Leuven in Scène. Het internationale openluchttheaterfestival zorgde twee avonden op rij voor sfeer en spektakel in de binnenstad. 80.000 mensen beleefden sprookjesachtige avonden en zagen kwaliteit.

De organisatie had geleerd uit de editie 2006. Toen was Leuven te klein voor de grote toeloop. Daarom werd gekozen voor meer voorstellingen op meer pleinen. Leuven in Scène breidde onder meer uit in de richting van het station en de Vismarkt. Aan het einde van de avond kwam iedereen samen voor de apotheose op het Ladeuzeplein.

De strategie heeft duidelijk gewerkt. Het was vaak op de koppen lopen maar het was leefbaar. Leuven in Scène ademt weer. En dat is toch een basisvoorwaarde om een sprookjesavond te kunnen beleven.

Tussen 19.00 en middernacht veranderde de stad in een grote schouwburg. Leuven is met zijn vele sfeerrijke plekken dan ook een gedroomd décor voor openluchttheater.

De grootste publiekstrekkers waren het slagwerk en vuurwerk van Les Commandos Percu (Ladeuzeplein) en de luchtacrobatie op 50 meter hoogte van Grupo Puja ! (Martelarenplein). Zondagavond kreeg de Nederlandse wereldkampioen kunstfluiten Geert Chatrou de hele Grote Markt mee.

Het plezier zat vaak in kleine hoekjes. De Fransman Claude Merle had 20 poppen verstopt in winkeletalages. Een bejaarde vrouw in een kledingzaak voor jonge meisjes, twee fanfaremuzikaten in een computerwinkel… Amanda Diaz Ubierna bracht in Leuven de wereldpremière van ‘Waltser Collection’, de eerste wereldexpo van wandelingen. Met een koptelefoon op klonk de Bondgenotenlaan heel anders en heel exotisch.

Na 3 edities zijn een paar dingen duidelijk. Leuven in Scène lijkt zijn ideale vorm gevonden te hebben. Het festival is ook helemaal omarmd door de Leuvenaars. Al was het goed te horen dat het festival tot heel ver buiten de regio begeestert. Het grote bezoekersaantal bezorgt het festival bovendien een blijvende plek tussen de belangrijkste openluchtmanifestaties in Vlaanderen.

Het festival is er binnen 2 jaar opnieuw. Tijdens het pinksterweekend. En opnieuw gratis. Afspraak op zaterdag 22 en zondag 23 mei 2010.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “80.000 mensen op Leuven in Scène 2008”

Daphné
(on mei 12th, 2008 at 10:34)

Het was inderdaad super! Ik heb genoten!

Misschien kan men in 2008 “intro” (www.inclusie.be) contacteren zodat het “festival voor iedereen” wordt. Het stond niet op hun kalender met volledig toegankelijke evenementen terwijl Leuven algemeen wordt erkend als een open en toegankelijke stad…
Hopelijk bereikt deze hint de juiste mensen?

Vriendelijke groetjes,

Daphné en hulphond Valéas

 
Carolien
(on mei 12th, 2008 at 14:44)

Hoi Daphné, ik geef het door!