Leuven in Scene – Styx theatre

Ongeveer alle acts van Leuven in Scene zijn ondertussen besproken en/of in beeld gebracht, maar er is er nog eentje dat ontbreekt: het stuk Les NoNos sont á la Rue van het Styx Theatre. En zoals de aankondiging op de site van Leuven in Scène al deed vermoeden, was het inderdaad een maffe en absurde vertoning.

Bijna de gehele opvoering werd er Frans gesproken en dat maakte het voor de kleinsten, die knus vooraan zaten, wel moeilijk om volgen. Het kon de pret echter niet bederven, want hier en daar deden de artiesten de moeite gedaan om Nederlands te praten en dat maakte de voorstelling goed te volgen. Dat wil zeggen voor wat ervan te volgen viel. Zelf heb ik niet echt een verhaal in de voorstelling ontdekt. Wel waren er twee rode draden: het wachten van een ietwat oudere dame op de man van haar leven en de zoektocht naar de Leuvense burgemeester. Ik kan u al vertellen dat geen van die twee verhaallijnen tot een goed einde is gekomen. Ik denk dat onze Louis op dat moment, terecht, ergens anders vertoefde. En de oude dame die bleef partnerloos op het einde van de vertoning. Wel werd ze doorheen de voorstelling vreemd genoeg door andere heren tijdelijk bevredigd en werd ze bovendien op het einde van de show om het leven gebracht. Of de kinderen op de eerste rij dat even leuk vonden als de volwassenen is maar de vraag. Eén moeder kwam haar kleuter alleszins vroegtijdig uit het publiek vissen om naar ergens anders te trekken.

Maar de onsamenhang was langs de andere kant ook de grote troef van deze voorstelling. Er werden ontelbare grollen, grappen én kunstjes aaneengeregen alsof het een circus betrof. Het publiek schoot constant in spontaan gelach bij de absurde ideeën van het theatergezelschap. Er werd in de eerste plaats vooral van verbale humor gebruik gemaakt, maar het knotsgekke aan de voorstelling waren ongetwijfeld de fleurige kostuums. De artiesten wisselden ook regelmatig van kostuum en dat leverde onder andere een badmeester, een travestiet, een Franse voetbalspeler, elfjes, een bokser, een oudere dame, enz op. En het omkleden, dat verliep achter een klein schermpje dat eigenlijk niet veel verhulde :-)

Het hoogtepunt van de show was de goochelact van de zwevende dame. Daarvoor werd een willekeurige niet on-knappe 16-jarige vrouwelijke verschijning uit het publiek geplukt die op een plank op schragen moest gaan liggen. Vervolgens werd de plank netjes vanonder de dame geschoven, die mooi kaarsrecht op de schragen bleef liggen.

Al bij al was het leuke voorstelling, knotsgek en absurd, maar ik vraag me af of dit wel goed geprogrammeerd was op een familie-event.

Wat volgt zijn nog enkele sfeerbeelden.

De aanvang.
spaarpot

De elfjes (denk ik toch)
kransen

Een gymnast.
Gymnastiek

De badmeester (nadat hij de barbecue in brand stak)
vuur

De travestiet.
kaal

De leider van het allegaartje.
directeur

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.