Het Land aan de Overkant

Het restaurant met de poëtische naam Land aan de Overkant ligt een beetje verscholen op de Leuvense ring, vlak tegenover de gevangenis en op een paar minuten wandelen van de Philipssite. Je kan er zowel ‘s middags als ‘s avonds terecht. ‘s Middags wordt er een businesslunch geserveerd met marktverse producten voor de vaste prijs van 33 euro (drank niet inbegrepen). Zowel ‘s middags als ‘s avonds kan je à la carte eten of kiezen uit twee menu’s die om de zes weken veranderen.

Het Land aan de Overkant is een restaurant voor fijnproevers. Een echte aanrader als je iets bijzonders te vieren hebt en het iets meer mag kosten. Mijn vriend en ik reserveerden er ruim op voorhand om ons negenjarig samenzijn te vieren. Stipt om 19.00u stonden we op de stoep. We waren de eerste klanten van de avond en werden bijzonder vriendelijk onthaald. Omdat het een mooie warme lenteavond was, dronken we ons aperitief op het mooie houten terras omgeven door fleurig groen. We kozen voor de menu met vijf gangen, vergezeld van aangepaste wijnen.

Genietend van de mooie avond, dronken we een glaasje voortreffelijke cava, vergezeld van olijfjes en flinterdunne toastjes die we zelf van beleg konden voorzien. Niet veel later werden ons enkele amuse-bouches gebracht die een ware streling voor de smaakpapillen waren. We genoten van de rust op het terras en de sprankelende bubbels op onze tong. De hapjes waren verrassend en we bewonderden de bijzondere smaakcombinaties.

Voordat het eerste voorgerecht werd opgediend, verhuisden we naar binnen. Het Land aan de Overkant is modern ingericht met warme accenten en een heel bijzondere gebogen wand. Het interieur wordt opgevrolijkt door moderne kunst. Er is een kleine koepel in het plafond waaronder de wijnkoelers staan. De tafeltjes staan meer dan ver genoeg uit elkaar zodat alle aanwezigen de nodige privacy hebben. De zeteltjes aan de tafels zitten bijzonder comfortabel. Opvallend is de grote 42 die op de muur geschilderd is. Die 42 geeft het aantal meter aan dat het restaurant boven het zeeniveau gelegen is. Een artistieke knipoog.

Het eerste voorgerechtje deed ons al meteen versteld staan. De combinatie van heerlijke tonijn-op-een-stokje met wasabi was bijzonder geslaagd. Daarna was het de beurt aan een voorgerechtje met Sint-Jacobsvruchten. We genoten van de wijnen bij beide gerechten. Voordat de wijn uitgeschonken werd, kregen we een duidelijke en interessante uitleg over de herkomst van de wijn en waarom net die wijn zo goed bij dat bepaalde gerecht paste. Er werd beslist niet krenterig gedaan bij het uitschenken van de wijnen. Bij elke gang werd je glas minstens één keer bijgevuld.

Na de eerste twee voorgerechtjes kregen we een tussengerechtje met asperges (in volle aspergeseizoen kon dit niet ontbreken), kabeljauweieren en mousseline voorgeschoteld. Na de asperges kwam de dienster een beetje aarzelend zeggen dat er helaas geen kwartel was en of duif ook goed was? Geen probleem voor ons. Na een eerste hap van de superzachte en sappige stukjes duif, vonden we het helemaal niet erg dat de kwartel plaats had moeten ruimen voor de duif. De wijn die bij deze gang geserveerd werd, was iets minder mijn ding. Een heel speciale wijn, bijna roestbruin van kleur en met een nasmaak die aan sherry deed denken. ‘k Heb het na één glas wijselijk voor bekeken gehouden.

Als hoofdgerecht kregen we roodbaars, geserveerd werd met ijsspinazie, een heel bijzondere groente die er inderdaad uitziet als spinazie die recht uit de diepvries komt. Qua smaak lijkt ijsspinazie echter in niets op gewone spinazie. Ijsspinazie heeft een heel frisse smaak. Heel bijzonder. De wijn bij de roodbaars kon gelukkig wel mijn goedkeuring wegdragen.

Na al dat lekkers hadden we niet meer veel plaats voor het dubbele dessert. Het chocoladedessert zag er echter zo aanlokkelijk uit (moelleux, mmm) dat we nog een gaatje vonden. Als afsluiter kregen we ijs van sinaasappel en pompelmoes. Fris en helemaal niet zwaar.

We dachten dat de culinaire ontdekkingen hiermee gedaan waren, maar kijk, als afsluitertje kregen we drie pralines. Deze pralines spanden de kroon wat betreft vreemde combinaties. Of wat dachten jullie van een chocoladepraline met gebakken uien of met zwarte olijven, basilicum en tomaten. De groene praline met limoen en wodka was nog de meest gewone. Ik moet echter toegeven dat de twee eerste pralines niet echt mijn ding waren. Van de praline met limoen en wodka had ik echter graag een doosje mee naar huis genomen. ;-)

In totaal kostte deze avond ons ongeveer 200 euro. Niet goedkoop, zoals ik al zei. Al kan je ook met een beperkter budget heel lekker eten in het Land aan de Overkant.

Praktisch
L. Schreursvest 85
3001 Heverlee
tel: 016 22 61 81
fax: 016 22 59 69
Telefoon 016 22 61 81
Fax 016 22 59 69
info@hetlandaandeoverkant.be
http://www.hetlandaandeoverkant.be

Het menu van mei 2008: Zicht op zee

Tonijn & Riesling
Krokantje van tonijn en wasabi, granité van mierikswortel
Johannes Eser, Weingut Johannishof. Charta, Rheingau. 200+, Deutschland, Riesling

St.-Jakobsvrucht & Chenin
Gebakken St.-Jakobsvrucht, lamsorr, sancho en trompettes de la mort
Christine et Joëlle Ménard, Le p’tit blanc, Coteaux du Layon, 2006, France, Chenin

Duif & Pineau d’Aunis
Gebakken duif, cassoulet van tuinbonen en varkenswang
Pascal Simonutti, Pineau dÁunis, Loir & Cher, 2008, France, Pineau d’Aunis

Roodbaars & Gamay
Gebakken roodbaars, emulsie van bouillabaisse, paksoi, tomaat en ijsspinazie
Noël Dupasquier, Gamay, Savoi, 2005, France Gamay

Chocolade & Malvasia
Het chocoladedessert
Blandy’s Alvada 5 year old Madeira, Funchal, Madeira, Malvasia, Bual

Bookmark and Share

Er zijn 5 reacties op “Het Land aan de Overkant”

Lime
(on juni 6th, 2008 at 13:02)

het ziet er allemaal héél erg lekker uit en het klinkt voortreffelijk…. maar ik vrees dat dit boven mijn budget is :(

 
Carolien
(on juni 6th, 2008 at 17:27)

Je moet de businesslunch ‘s middags eens proberen. 33 euro voor drie gangen.

 
Lochy
(on februari 22nd, 2009 at 21:08)

Inderdaad voortreffelijk .Uitstekende wijnen.
Vooral de Cava extra brut was uitstekend .
Ben spijtig genoeg zijn naam vergeten…
Als er nog iemand hem weet laat me iets weten

 
Maurice
(on juli 10th, 2009 at 8:00)

Dit restaurant biedt qua originele en lekkere gerechten altijd iets dat tot de verbeelding spreekt. Geen enkele schotel liet ons onberoerd en het wauw gevoel overkwam ons een paar keer, die avond. Dit gezegd zijnde, schort er wat ons betreft wel iets aan de ambiance. De bediening is zo constant aanwezig en zo in your face, dat we op een bepaald moment iets hadden van “kan u ons even met rust laten, ajb…”. Dan komt men met de wijn, dan met het water dan met het brood dan met de boter, dan met twee soorten olijfolie, etc, etc… Ik begrijp dat men zijn best wil doen, maar trop is echt wel te veel. De prijzen liggen ook aan de hoge tot zeer hoge kant, wat de ervaring er ook niet aangenamer op maakt. Als je tenslotte de rekening tot twee keer toe moet terugsturen wegens niet correct in ons nadeel, is het inventieve en het lekkere eten bij het verlaten van het restaurant iets dat je bijna vergeten bent. Dit was de tweede keer dat we in Het Land Aan De Overkant zijn gaan eten en het was wellicht ook de laatste keer. Een beetje zonde toch, als je weet dat het eten op zich de perfectie benadert.

 
NALIE
(on september 9th, 2014 at 12:33)

probeer maar eens met een Bongo hier te reserveren: het is duidelijk dat je NIET WELKOM bent… heb verscheidene malen moeten proberen maar met een BONGO mooi dus niet (we hadden de bon van onze kinderen kado gehad en goede kommentaren gekregen van vrienden ivm de keuken). Helaas konden we het schudden. Je komt maar in de week of je komt niet, daarom komt het neer. Het moet wel een erg goede resto zijn dat ze zomaar klanten kunnen laten liggen! Het spreekt dat we over deze bijzonder klantvriendelijke houding bij vrienden en collega’s al ons verhaal gedaan hebben. Keuze genoeg in Leuven, dunkt me… ter info: bij De Bibliotheek waren we WEL WELKOM en hebben er van een zeer goed diner kunnen genieten.