Superboetes in leuven, pro & contra

superboetes

Andy, student, oprichter van de faceboek groep “Petitie tegen het gezaag over ‘superboetes’ in Leuven.” vindt de superboetes een goed idee.

Pieter, student, oprichter van de faceboek groep “Ik wed met Tobback 5000 studenten te vinden tegen de superboetes in Leuven.” – waarover we eerder schreven – vindt superboetes een slechte aanpak.

"Als je tegen de verkeersregels ingaat ben je in fout en moet je een boete gewoon aanvaarden. Voor zware overtreding zoals door een rood licht rijden of tegen de richting rijden in een éénrichtingsstraat is 100 euro nog heel schappelijk. Nemen we bijvoorbeeld de Van der Kelenstraat – een straat tussen de Bondgenotenlaan en het Ladeuzeplein – daar staan al zeker een jaar grote borden die alle verkeer verbieden. Men weet dat er boetes gegeven worden en toch rijdt men daar nog altijd door. Dat is toch onbegrijpelijk. De argumenten tegen de politie die achter een hoekje staan kan ik ook niet begrijpen, mensen moeten zich sowieso aan de regels houden of daar nu politie staat of niet. Als je niets misdoet, krijg je ook geen boete: zo simpel is het! Zeggen dat ze niemand in gevaar brengen, door ‘s nachts door het rode licht te rijden is geen argument. We laten het ook niet toe dat er met de auto iemand 180km/u rijdt op een lege autosnelweg terwijl je daar – in principe – ook niemand mee in gevaar brengt. Er kan natuurlijk altijd meer preventie worden gevoerd, maar de mensen moeten ook willen. Zo kan je in plaats van in de Tiensestraat tegen de richting te rijden, wat dus niet mag, evengoed langs de blijde inkomstraat rijden. Dat lijkt me voor een fietser niet zo’n grote omweg. Veel overtredingen gebeuren uit luiheid."

"De politie in Leuven gaat er nogal vaak vanuit dat je schuldig bent tot het tegendeel is bewezen, dat blijkt ook uit de vele reacties in de groep. Soms maak je nu eenmaal onbewust een fout en het is incorrect dat daar direct een pv voor wordt opgesteld, zeker als je geen gevaar vormt. Een waarschuwing geven wordt vaak niet eens overwogen. Een goed voorbeeld zijn de eerstejaars die op hun eerste dag uit het College de Valk komen en naar rechts afslaan. Dat mag niet, maar staat niet zo goed aangegeven. Overtreders werden meteen beboet. Daar mag je als politieagent toch wel begrip tonen en gewoon een waarschuwing geven. Bij herhaling kan je ze later alsnog beboeten. Maar nee, men geeft liever ineens een boete van 100 à 150 euro. Dat is een hele lap uit het budget van een student voor een (vaak) niet moedwillige fout. Pas op, mensen die door het rood licht rijden moet je blijven beboeten. Dat valt niet goed te praten, hoewel het bedrag wel wat omlaag kan. Fietsers moeten niet buiten de wet gesteld worden, maar de houding mag toch wel degelijk veranderen. De politie moet redelijker worden."

Bookmark and Share

Er zijn 9 reacties op “Superboetes in leuven, pro & contra”

Eddie
(on juni 20th, 2008 at 10:03)

Beiden lijken voorstander voor het principe ‘de wet is de wet’. Beiden pleiten voor meer preventieve werking ipv onmiddellijk iemand op de bon te gooien. De één vindt studenten tamzakken, de ander vindt de politie autoritaire flikken. Ze hebben alletwee gelijk. Wat kan de (Leuvense) wereld toch schoon zijn …

 
nillusius
(on juni 20th, 2008 at 11:54)

Beiden vonden het dan ook goed dat er nu een dialoog werd opgestart :)

 
Tijl
(on juni 20th, 2008 at 13:56)

Ik ben niet tegen boetes wel tegen superboetes. Als je te voet ‘s nachts door een rood licht wandelt: tant pis… daar is een boete van 100-150 euro overdreven. Iemand die overdag door de vanderkelenstraat fietst moet zeker aangepakt worden, maar niets als er ondertussen in de diestsestraat een paar gauwdieven aan het werk zijn…

Enfin: een betoog over letter en geest van de wet lijkt me hier op z’n plaats.

 
robin
(on juni 20th, 2008 at 19:05)

Ik vind dat Jelle van jasperwiet.be dat mooi verwoordt: “Dat gestudeerde mensen bovendien vermoeden dat het verkeersreglement in Leuven is uitgevonden en gestemd, baart mij al helemaal zorgen.”

Dus inderdaad graag een debat over de letter en geest van de wet, en niet over de luiheid van studenten, het fascisme van de politie en de “superboetes” van Tobback…

 
Leo
(on juni 20th, 2008 at 23:30)

Wie weet waar ik kan tekenen tegen de superboetes in Leuven.
Kan me iemand de internet link doormailen.
Bedankt Leo
Mail = sprocky@skynet.be

 
Safe Traffic
(on juni 21st, 2008 at 20:43)

Het is ook altijd wat met de fietsers.Of dat is niet goed,of dat ander is ook niet goed.Ik spreek hier niet alleen over studenten,maar ook ouders met
hun kinderenachterop of achter hun rijdend,en
in sommige gevallen beiden.Die komen dan uit een verboden richting gereden,net zoals de oude
ren.Ik denk toch dat kleine kinderen voortgaan op verantwoordelijkheidszin van de ouders en
niet andersom.Maar als het kwaad is geschied,is
het steeds de andere weggebruiker die in fout is.
Vele denken dat het niets is als men een zwakke
weggebruiker aanrijd.Ikzelf heb het één keer
meegemaakt na 30 jaar rijbewijs,en hoop het ook
niet meer te moeten meemaken.Zware boetes die
nen juist om te beletten dat ze gemaakt worden.
Eender welke weggebruiker moet weten dat hij op ieder moment kan beboet worden.Dus één raad voor alle fietsers,ken Uw verkeerscode,pas
ze toe en automatisch verkrijgt men zo een defen
sief i.p.v offensief rijgedrag.Zoals een oud spreekwoord zegt:”Wie niet luisteren wil,moet voelen”.ps: slachtoffer was licht geblesseerd.
GELUKKIGLIJK.

 
Kristien
(on juni 21st, 2008 at 22:10)

@ Leo: die petitie staat op facebook als een facebookgroup. Dus je moet wel een facebook-accountje aanmaken om dan de “ik wed met tobback…” group te joinen.

 
stefaan
(on juni 23rd, 2008 at 19:14)

de links staan onder de foto …

 
2WD fietsen voor KUL-personeel
(on juni 25th, 2008 at 14:59)

[…] op het moment dat de discussie over de superboetes voor fietsers in Leuven en het al dan niet rechtvaardig zijn van de Leuvense […]