Marokkaanse keuken in Koutoubiya

De wereld wordt steeds weer wat kleiner. We rijden naar Amsterdam omdat een concert in Brugge uitverkocht is (gelukkig was Leonard Cohen ronduit Fantastisch met de grootste F die je vindt aan deze kant van het heelal) en vinden het maar normaal om het vliegtuig in te stappen om even de benen te strekken in Manhattan (mochten we er genoeg slijk der aarde voor hebben). Het is dan ook maar normaal dat je op een goed doorvoede postzegel als Leuven, de wereld op je bord terugvindt.

Vorige week viel onze keuze op Marokkaans Restaurant Koutoubiya. Het was al lang niet meer de eerste keer dat we er over de vloer kwamen, die duivels heerlijke mechoui (traag in de oven gebraden lamsschouder met couscous) lokt me steeds weer naar de Muntstraat. Ook de sardines proefden we er al, net als de brick en de couscous. Maar deze keer wou ik het eens over een andere boeg gooien. Gezonde mens als ik af en toe probeer te zijn, koos ik voor de tajine van verse vis. Mijn disgenote zette haar zinnen op een tajine van gevulde kwartel met rozijnen, zongedroogde tomaten en dadels. Om de ganse knabbelwinkel door te spoelen, bestelden we meteen een fles van de rode huiswijn: Puerta Cerrada. Gezonde voornemens reiken namelijk nooit verder dan een prima wijnkaart…

Ik vertelde al dat het niet de eerste keer was dat we ons de gemoedelijke sfeer van Koutoubiya lieten welgevallen. Het gezellige interieur, de grote open keuken die het ganse restaurant vult met heerlijke geuren uit de Maghreb en de redelijke prijzen maken er van elke maaltijd een feest. Helaas kan het niet altijd even goed zijn: dankzij een ‘technisch probleem’ met de computer die de bestellingen verwerkt, moesten we maar liefst een uur wachten op ons eten. Het kan op de beste plaatsen gebeuren en was meteen ook de enige domper op de feestvreugde.

De wijn was voortreffelijk en toen de stoofpotjes gezellig pruttelend op tafel kwamen, vergaten we alle zorgen. Het dagaanbod van de vis leverde een stevige gamba, een stuk kabeljauwfilet en een lekkere roodbaarsfilet op, heerlijk gekookt in een tomatensausje met komijn. De kwartel leek dankzij de royale vulling van gekruid gehakt aardig op een volwassen duif en het brood dat we naast onze borden kregen was prima. Toen we nagenietend richting Oude Markt slenterden moesten we het toch weer toegeven: Koutoubiya is een prima tent voor een doordeweekse avond aan het begin van de maand.

Praktisch

Muntstraat 40-42
3000 Leuven
016/50 15 70
http://www.koutoubiya.be/

Onze keuze
Tajine van gevulde kwartel
Tajine van verse vis
Fles rode huiswijn

Totaal: 59,95 euro

Deze en andere recensies en recepten, kun je ook lezen op theclumsychef.wordpress.com

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Marokkaanse keuken in Koutoubiya”

Carolien
(on juli 15th, 2008 at 9:50)

Grappig, ik ben onlangs voor de eerste keer in Koutoubiya gaan eten en wilde hier ook een artikel over schrijven. Jij was me voor. ;-) Ik vond het eten prima, de bediening heel erg vriendelijk en de porties overdadig. Ik ga zeker nog eens terug.

 
bart
(on augustus 17th, 2010 at 21:24)

Het telefoonnummer is niet correct. Het nummer hierboven is van Los Flamencos in de Naamsestraat. Het nummer van Koutoubiya is 016 50 15 70

 
Sabrina
(on januari 30th, 2011 at 16:35)

Ik ben anders ook heel tevreden over Koutoubiya, maar de laatste keer had ik de indruk dat de kwaliteit van het vlees van mijn lamsspies toch wat minder was dan gewoonlijk. Er hing veel vet aan en er waren taaie vliesjes waar je met je mes amper door raakte. De bediening was heel vriendelijk, tot ik opmerkte dat, ondanks de excellente bereiding, mijn vlees toch wat minder van kwaliteit leek dan de vorige keer. Daar werd eerder verontwaardigd dan verontschuldigend op gereageerd, wat ik op zich niet verwacht in een goed restaurant. Maar ik veronderstel dat ze in de Muntstraat sowieso genoeg klanten hebben…