De Kreuners kreunen na 30 jaar op de planken

Vrijdagavond 18 juli, Oude Markt in Leuven. Op de plaats waar ze in 1991 hun carrière een tweede adem inbliezen, vieren De Kreuners nu hun dertigste verjaardagsfeest. Wat in 1978 begon als een ambitieus project, namelijk stevige rock’n roll met Nederlandstalige teksten, sloeg doorheen de jaren aan bij het grote publiek en Walter Grootaers en de zijnen werden niets meer of minder dan ware rockgoden. Zeg gerust onze eigenste Rolling Stones. Live hebben ze een oerdegelijke reputatie en ook dat mocht ik al twee keer meemaken. De eerste keer at een uitzinnig Schouwburgplein in Kortrijk uit Grootaers’ hand, de tweede keer ging de Oude Markt in Leuven uit z’n bol tijdens Marktrock vijf jaar terug. Het viel dan ook te verwachten dat mijn verwachtingen voorzichtig gesteld nogal hoog gespannen waren voor het verjaardagsfeestje van vrijdag.

Helaas pindakaas dus. Wat zich aankondigde als een hoogdag voor de Vlaamse rock, kreeg nooit echt voet aan grond op de nochtans aardig volgelopen Oude Markt. De set begon nochtans stevig met “Nee oh nee”, maar kwam nooit op kruissnelheid omdat De Kreuners zich – omwille van de live-opname voor een VTM-special en dvd? – verplicht voelden nieuwe nummers te spelen en zich te gedragen. Geen scheldtirades, f*ck you-concerten of dolle fratsen op het podium en veel te weinig vaart in de set. Het publiek wou hits en raakte dan ook al snel verveeld en terwijl steeds maar nieuwe nummers op hen werd los gelaten. Het was wachten op de grote finale met “Ik was verliefd op Chris Lomme” en “Ik wil je” tot de handjes de lucht ingingen. Tijdens de bisronde werd nog wat confetti de nacht en geslingerd en “Nu of nooit” mocht het concert afsluiten.  Nu of nooit om het voor bekeken te houden?

De Kreuners

Foto door Frederik Herregods.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “De Kreuners kreunen na 30 jaar op de planken”

Michiel
(on juli 23rd, 2008 at 12:29)

Ik ben het volledig oneens met deze recensie. Eerst en vooral was het- in het water gevallen- optreden op Marktrock 2004 aanzienlijk slapper dan Beleuvenissen 2008.

En bovenal, De Kreuners brachten afgelopen vrijdag amper 2 nieuwe nummers! De rest waren stuk voor stuk klassiekers…