Treinvertragingen door technische problemen

Nadat ik zelf met veertig minuten vertraging in het station van Leuven was aangekomen (gelukkig in een trein met airco) en de berichten in de krant gelezen had, ging ik met mijn fototoestel poolshoogte nemen in het station van Leuven. De hulpdiensten waren overvloedig aanwezig met zakjes water om de dorstige treinreizigers te laven.

Sommige van de mensen die totaal verhit uit de treinen zonder airco stapten,  hadden al meer dan twee uur vastgezeten in een gloeiend hete trein. Enkelen spraken mij aan om hun beklag te doen over het feit dat de NMBS, die reeds op de hoogte was van de problemen, hen toch in Brussel op de treinen had laten stappen en dit op de heetste dag van het jaar. Anderen waren dan weer gewoon gelukkig met het aangereikte water.

De hulpdiensten konden, naar mijn mening, efficiënter werken. Zo stond bijvoorbeeld iedereen op perron vier en vijf, terwijl aan de overkant van het spoor, op perron zes passagiers stonden die duidelijk oververhit waren. Enkele passagiers riepen vanaf de overkant van het spoor om water. In plaats van meteen een team te sturen werden er zakjes over het spoor naar de dorstige reizigers gegooid. De bevoorrading van de zakjes liep ook niet altijd even vlot. Al moet ik zeggen dat mij meermaals een zakje water werd aangeboden door de mensen van het Rode Kruis.

Hopelijk zijn al de reizigers ondertussen thuis geraakt en kunnen ze genieten van een verkwikkende douche.

Waterverdeling door het Rode Kruis

Water drinken

Wachten op water

Meer foto’s op flickr.

Update uit de Standaard:

LEUVEN – De brand die nabij het station van Leuven het spoorverkeer in de war stuurt, heeft niet op een trein gewoed maar enkel op de bermen. Dat meldt Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen.

Naast de brand kampen de treinen tussen Brussel en Leuven ook nog met een reeks technische storingen die het verkeer totaal in de war sturen.

De bermbrand ontstond kort na 17.00 uur nabij het viaduct bij het uitrijden van het Leuvense station, in de buurt van de 1-Meilaan. ‘De brandweer is ter plaatse om het vuur te bestrijden, maar niet zo ver daar vandaan staat wel een trein in panne’, meldt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel.

‘Die was net uit Leuven vertrokken naar Brussel toen hij door een defect aan de bovenleiding omstreeks 17.10 uur tot stilstand kwam. De passagiers op die trein zijn geëvacueerd en kunnen met bussen hun reis voortzetten. De laatste van hen zou kort voor 19.00 u uit de trein ontzet zijn.’

Eerder op de avond, omstreeks 16.50 uur, was er in Diegem al een gelijkaardig probleem geweest. ‘Ook daar viel een trein stil door een defect aan de bovenleiding’, gaat de Infrabel-woordvoerder verder. ‘Die trein heeft daar een uur stilgestaan en is om 18.00 uur kunnen doorrijden. Al die tijd hebben de passagiers op de trein moeten wachten.’

Een derde probleem deed zich dan weer voor tussen Leuven en Tienen, ter hoogte van Vertrijk, en dat rond 17.15 uur. Ook daar was door een defect aan de bovenleiding een spoor versperd en zat een trein met zijn passagiers een uur geblokkeerd.

Alle technische storingen zouden ondertussen verholpen zijn, maar de hinder voor het spoorverkeer zal zich nog een hele tijd laten voelen, aldus Frédéric Petit. ‘Op de spoorlijn Brussel-Leuven-Landen lopen de vertragingen op van een half uur tot een uur, met uitzonderingen van meer dan een uur. De lijn naar Landen maakt bovendien de verbinding met Limburg en in de andere richting reizen de treinen die uit Limburg via Landen naar Brussel rijden, door naar Oost- en West-Vlaanderen. Ook in die provincies zal er dus hinder merkbaar zijn en die zal pas in de loop van de avond opgelost geraken.’

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “Treinvertragingen door technische problemen”

Moosability
(on juli 31st, 2008 at 22:16)

Ik had problemen om thuis te geraken door de trein die in diegem vast stond. Mijnen boemel werd doodleuk geschrapt.

 
Jan
(on juli 31st, 2008 at 22:20)

Ik zat op de trein van 18h17 van Mechelen naar Leuven, had in mechelen al 5 minuutjes vertraging en dan net voor Leuven station hebben we nog een half uur stil gestaan, dat alles zonder airco! (maar een half uurtje valt precies nog mee als ik de fotos zo bekijk).
Toen ik om kwart na 7 door de tunnel liep was er wel geen enkele rode-kruiser meer te bekennen.
Ik was in ieder geval ook redelijk oververhit.
Hopelijk is morgen alles weer normaal.
J

 
Carolien
(on juli 31st, 2008 at 23:58)

@Jan: Nochtans wemelde het rond kwart na zeven nog van de Rode Kruis-medewerkers in het station.

 
Jan
(on augustus 1st, 2008 at 7:18)

@Carolien: Ik heb natuurlijk maar 1 perron gezien, en ook maar heel even want ik haaste me nogal naar de bus.

 
Ellen
(on augustus 1st, 2008 at 15:20)

Ik zat op de trein Leuven-luik die met een luttele 10 min vertraging uit brussel vertrok (zonder airco). Het traject tussen brussel en leuven kostte hem echter 2 uur. In al die tijd welgeteld één mededeling gekregen, meer info kon je vernemen als je naar huis belde. Bij aankomst in Leuven meldde de conducteur doodleuk ‘dames en heren we komen aan in Leuven’… heel de trein aan het wachten op toch een kleine verontschuldiging maar daar bleek het eveneens te warm voor te zijn. Om 8 uur aangekomen in Leuven en heel wat medewerkers van het Rode Kruis tegegekomen. Van enig NMBS-medewerker met wat meer uitleg over aansluitingen e.d. echter geen spoor.
De trein, altijd een beetje reizen.

 
Confetti
(on augustus 4th, 2008 at 21:26)

Nmbs, weeral bedankt! Om half zes vertrokken in Diegem, niet naar Brussel Noord om daar te piekuur-trein te nemen (zoals altijd) maar richting Leuven want er reden geen treinen in de richting van Brussel. Zo’n 2 uur in aircoloze trein stilgestaan zonder enige vorm van uitleg! Nada, niks. Om half 11 thuis de inrit opgereden (Tongeren). Op minder dan een week tijd zo’n 8,5 uur vertraging en daar toch een hele som geld voor moeten neertellen… openbaar vervoer promoten, ok, maar zorg dan dat we ook weten wanneer we op ons werk verwacht kunnen worden en wanneer we daar kunnen vertrekken om zonder problemen thuis te geraken… Merci, ik ben mijn ei kwijt!