Beter een goeie buur…

Onze 64-jarige overbuurman, Jean, zaagt me al weken de oren van het hoofd. Ik moet bloemen op de vensterbank zetten. Hijzelf doet dat, en de meeste van de buurvrouwen ook. Als iedereen van onze straat zijn eigen vensterbank en zijn eigen stukje stoep verzorgt, hebben we de properste straat van heel Leuven, zegt hij. Wie ben ik om Jean tegen te spreken? Hij heeft gelijk. Dus ging ik daarnet nog langs de Aveve om een bloembak met plantjes te kopen. Jean is onmisbaar in onze straat, en dat meen ik echt. Hij is de burgemeester van de straat, de poortwachter, de lijm tussen de verschillende buren. De godganse dag zit hij op het trapje aan z’n deur en iedereen die voorbijkomt blijft even een praatje slaan. Want Jean kent half Leuven en half Leuven kent Jean. Hij is de vaste stop voor de mensen die van ‘t stad weer naar huis keren. Hij houdt de kinderen van de straat wat in het oog, koopt er kleine cadeautjes voor, hij houdt nauwgezet bij wie aan welke deur is komen aanbellen en hoe die persoon eruit zag (zodat we een idee hebben wie er bij onze afwezigheid is langsgeweest), …. Kortom, hij is graag gezien, onze Jean. Door iedereen. Een echte volksmens, zo van het soort dat ze er niet veel meer van maken. Gelukkig dat hij in onze straat woont!

Ah ja, en dat ik m’n bloemen elke avond moest binnenzetten, dat zei hij ook nog. Hopelijk denk ik er straks nog aan!
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.