Studentenkot in Leuven kost 240 euro per maand

Een studentenkot in Leuven kost gemiddeld 240 euro per maand, dat blijkt uit een studie van Frank Keunen (SPA) waarvan het Nieuwsblad de conclusies publiceerde. Daarmee is Leuven goedkoper dan andere populaire studentensteden als Gent (291 euro) en Antwerpen (276 euro). Het goedkoopst kan je op kot in Hasselt, waar je al voor 197 euro terecht kan.

De Leuvense student moet het wel stellen met een kleiner kot dan zijn collega’s in andere steden. Met een gemiddelde oppervlakte van 17m² woont hij maar liefst 3m² kleiner dan een student in Antwerpen en zelfs 4m² kleiner dan een student in Gent.

Over het aanbod hebben de Leuvenaars overigens niet te klagen, met 30 000 koten beschikbaar staat Leuven samen met Gent ver voor op eerste achtervolger Antwerpen (4.500 koten). In Leuven is er zelfs een licht overschot aan koten (0,2%), terwijl er in Gent dit jaar sprake was van een ware kotenjacht. Op de officiële website van de stad Gent zijn nu nog amper 51 koten beschikbaar, al zijn er ook nog particuliere verhuurders die nergens geregistreerd staan.

Wat vinden jullie van de koten in Leuven? Goedkoop of duur? Klein of groot? Kot of krot?

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “Studentenkot in Leuven kost 240 euro per maand”

Pelle
(on augustus 14th, 2008 at 20:49)

240 euro, 17m² ? Dat lijken me vreemde cijfers. Ik heb kleiner en duurder ervaren…

 
lucie
(on augustus 14th, 2008 at 21:52)

Over de koten in Leuven kan ik niet veel zeggen, daar ik altijd op residentie heb gezeten. Maar die cijfers over grootte en prijs moeten wel gerelativeerd worden. Veel hangt af van het aantal studio’s in vergelijking met het aantal koten. Studio’s zijn over het algemeen veel groter en duurder. Stel dat er meer studenten in Gent een studio willen dan in Leuven, dan zijn de cijfers rap vertekend.
De vraag is ook hoe ze de gegevens verzameld hebben. De kans is groot dat ze op sites als kotwijs gekeken hebben, maar iedereen weet dat de goeie koten nooit op zo’n site terechtkomen, die worden doorgegeven.
Ik vind dat er in Leuven niet te klagen is van koten.

 
Carolien
(on augustus 14th, 2008 at 22:50)

Dat gemiddelde is waarschijnlijk berekend met de prijzen voor de studentenresidenties inbegrepen? Ik dacht dat de gemiddelde prijzen voor privékoten in Leuven toch wel hoger dan 240 euro lagen, al moet ik zeggen dat ik het zelf niet weet, want altijd op een residentie gezeten en daar was ik heel tevreden over.

 
Frederik
(on augustus 15th, 2008 at 19:49)

Ik denk dat in Leuven de prijs/kwaliteit van de koten erg kan schommelen. Hoewel het over het algemaal allemaal wel nog heel goed meer valt

 
Carolien
(on augustus 18th, 2008 at 19:56)

Blijkbaar plant de KUL een 400-tal nieuwe studentenkoten bij te maken.

 
Tijl
(on augustus 19th, 2008 at 12:00)

Ik heb verschillende woonvormen meegemaakt:
Eerste kot: 10 m², Maria Theresiastraat, 200 euro
Tweede: appartement met vier huurders, 80m², Hendrik Consciencestraat, 800 euro plus kosten
Derde: 13 m², Dekenstraat tegen ring, 180 euro (was wel heel vuil aangezien ze in dat gebouw het ganse jaar lang verbouwingswerken uitvoerden)
Vierde (toen ik net begon te werken): studio, naamsestraat, 30m², 400 euro

Mijn indruk is dat koten betaalbaar zijn, maar steeds meer mensen willen op studio om een of andere reden.