Dossier Oude Markt in Het Nieuwsblad

Het Nieuwsblad publiceert deze week een reeks over de Oude Markt. In vier afleveringen legt ze de vinger aan de pols van het kloppende hart van het Leuvense uitgaansleven. Komen aan bod: Veiligheid, Imago, Studentenvertier en Toekomst.

Wat vinden jullie van de Oude Markt? Voel je je er veilig? Bericht de media te negatief over de problemen die een uitgaansbuurt nu eenmaal met zich meebrengt? Hoe lok je studenten naar de Oude Markt als ze hun Stella voor amper één euro kunnen bestellen in een van de vele fakbars? Waar gaat het heen met de Langste Toog van het land? En vooral: is er überhaupt wel iets aan de hand?

Bookmark and Share

Er zijn 6 reacties op “Dossier Oude Markt in Het Nieuwsblad”

Carolien
(on augustus 20th, 2008 at 14:58)

Ik heb mij nog nooit onveilig gevoeld op de Oude Markt, maar eerlijkheidshalve moet ik hieraan toevoegen dat het ook al jaren geleden is dat ik nog tot in de vroege uurtjes uitging en de zon zag opkomen. Een vechtpartij ‘s ochtends vroeg tussen zatte mensen zal wel nooit te vermijden zijn, vrees ik. Ik heb op zich geen problemen met de camerabewaking: het voorkomt vandalisme en zal bij anderen misschien een verhoogd veiligheidsgevoel creëren.

Zelf ben ik vooral een fan van de terrasjes in de zomer. Sinds de herinrichting van de Oude Markt is het er ook veel gezelliger geworden. Geen lelijke auto’s meer die het uitzicht blokkeren of de weg versperren. Ik heb gemerkt dat er de laatste tijd ook wat hippere zaken zijn bijgekomen. Dit kan ik alleen maar toejuichen.

Ik denk dat studenten altijd zullen kiezen voor de goedkoopste drankgelegenheden. En daarvoor weet iedereen dat je niet op de Oude Markt moet zijn…

 
Maartje
(on augustus 20th, 2008 at 15:05)

Ik ben als studente vaak uitgegaan, maar nooit in fakbars waar je toch geen nieuwe mensen leert kennen en waar je op elkaar gedrumd staat omdat hoera! een pintje een euro kost.

Ik ben toch geen fan van bier. Zodus meestal naar de Oude Markt getrokken met vrienden die dat ook deden, meestal mensen die uit Leuven zelf kwamen trouwens.

Qua veiligheid zit het wel goed denk ik, enkel aan de kant van De Colff ben ik minder op mijn gemak, al zitten de mythes daar vast ook voor iets tussen.

 
Goya
(on augustus 20th, 2008 at 15:21)

Feit is dat de sfeer er in het weekend anders is dan op de weekavonden tijdens het academiejaar.
Maar om er conclusies uit te trekken is het voro mij al iets te lang geleden dat ik er nog elke avond zat.
Vroeger -in mijnen tijd- heb ik eigenlijk meer zatte lastigaards dan vechtersbazen gezien op de OM…

Misschien eens een idee voor een diepgravend onderzoek door LB? :-)

 
Lime
(on augustus 20th, 2008 at 15:47)

Ikzelf kom regelmatig op de oude markt en keek verbaasd op toen ik de zin ‘Waar gaat het heen met de Langste Toog van het land?’ las. Wanneer je op een zonnige dag ‘s middags of ‘s avonds naar de Oude Markt gaat zit deze steevast afgeladen vol. Zoeken naar een plaatsje is het dan. En geloof me, mensen die niet van Leuven zijn staan nog steeds verbaasd te kijken naar deze langste toog van de wereld.

Studenten gaan vaak daar waar het bier het goedkoopst is, akkoord, maar toch vinden ook vele studenten hun weg ook naar de OM. En waarom zouden überhaupt meer studenten naar de OM MOETEN komen? Het is net leuk dat er hier een ander publiek zit.

En last van een onveilig gevoel heb ik hier nog nooit gehad, juist omdat er altijd zoveel volk rondloopt (zelfs tot in de vroege uurtjes).

De oude markt blijft leuk, door de mengeling van nieuwe hippe (en succesvolle) zaken en oude bekende café’s.

 
MetalArend
(on augustus 20th, 2008 at 17:52)

De Oude Markt is best wel serieus veranderd. Ik werk nu al geruime tijd op die langste toog, en heb er ook lang genoeg als student rondgelopen. Studenten kiezen steevast meestal voor de goedkopere oplossing, zijnde bier en wijn halen in de winkel, en op kot blijven. Elkaar terugvinden of tegenkomen op de Oude Markt is aldus steeds minder een gegeven, in tegenstelling tot elkaar tegenkomen bij iemand op kot of in de fakbar. Onveilig is de Oude Markt allesbehalve: er is een goede communicatie tussen de verschillende “toogstandjes” onderling, dus erge individuen worden snel onderschept. De vaste zuipschuiten zijn overal wel gekend, maar de onveiligheid in Leuven situeert zich eerder in de straatjes achter de Oude Markt, dan op de Oude Markt zelf. (Hiermee sluit ik me aan bij Goya, zatte lastigaards kom je nog steeds eerder tegen dan vechtersbazen!)
Als het goed weer is, zit het er stampvol; als er iets te doen is, zit het er stampvol… Maar wat vele mensen vergeten: mensen die komen voor een terrasje is niet het volk dat een uitbater het jaar kan doorhelpen. Mensen komen dan naar een markt voor een terrasje, en of dat nu bij de marginaalste kroeg of het duurste restaurant is, daar let niemand op; het terrasje op zich is dan van belang, de drank en de zon.
Het uitgaansleven in Leuven is drastisch achteruit gegaan; zelfs na Marktrock was er van een feestje achteraf helemaal geen sprake meer. Maar die tendens zien we in heel Leuven, niet enkel op de Oude Markt. Het is niet perse meer en meer het oudere volk dat er zit, maar op de weekendavonden wel alsmaar meer het volk dat nog geld heeft om “weg” te gaan; studenten die bijklussen, beginnende werkenden, rijkeluiskindjes, etcetera… De tendens van hippere en vaak dus ook duurdere zaken is puur een kwestie van hierop in te spelen: de niche verandert!

 
Maggie K.
(on augustus 24th, 2008 at 14:33)

Het is inderdaad wel vaak het geval dat studenten de fakbars afschuimen omdat het er goedkoper is. Heck, ik ben zelf zo iemand, maar dat zal er wel mee te maken hebben dat ik actief in onze studentenkring zit.

Echter, wanneer de fakbars gesloten zijn, of wij gewoon zin hebben in ‘eens iets anders’, trekken wij niet automatisch naar de Oude Markt. Zo zullen wij daar eerder wegblijven en naar iets als de Libertad of de Blauwe Kater gaan.