Cosmogolem in het stadspark

Tijdens een zomerse wandeling in het park stieten we op een groot houten beeld in het park. Nieuwsgierig geworden, trokken we op onderzoek uit.

Cosmogolem

Onze speurtocht leerde ons dat de grote houten reus van 4 meter hoog en 2,5 meter breed cosmogolem heet en een idee is van kunstenaar Koen Vanmechelen.

De cosmogolem is een reiziger. Hij blijft nooit lang op één dezelfde plaats, omdat hij van mensen van overal in de wereld verhalen en tekeningen wil verzamelen. Zijn handen zijn geopend om mensen te verwelkomen. Je kan door zijn hoofd kijken, want hij houdt voor niemand iets achter en behandelt iedereen gelijk. Op de plaats van zijn hart zit een houten deurtje waarin kinderen en volwassenen hun verhalen en objecten kunnen stoppen. Het hart van de cosmogolem staat voor iedereen open. Doordat mensen allerlei verhalen of objecten in zijn hart stoppen, draagt de cosmogolem van iedereen iets met zich mee. Zo wordt de cosmogolem een beetje een wereldburger.

Je kan de cosmogolem nog tot 11 september bekijken in het Stadspark. Heb je een wens of een boodschap die je graag meegeeft ? Loop dan eens langs het stadspark of ga naar de jeugdafdeling van bibliotheek Tweebronnen en vul er een cosmogolemkaart in! De cosmogolem wordt op die manier het verhaal van heel veel mensen en krijgt de functie van een wereldburger.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Cosmogolem in het stadspark”

Tijl
(on september 1st, 2008 at 11:06)

Misschien nog even aanvullen dat de cosmogolem daar staat in het kader van In-fusion, een project rond intercultureel erfgoed in ziekenhuizen. Meer informatie hierover op http://www.in-fusion.be