Le Pain Quotidien

Ooit zag ik een reportage over België in Amerika. Naast de bekende Belgian waffles en het bier werd ook ‘Le pain quotidien‘ of het ‘Dagelijks Brood’ aangeprezen. “Het is typisch voor de Belgen dat ze gezellig naast elkaar aan een grote lange houten tafel zitten en samen ontbijten. Dit moet je zeker proberen”, zeiden ze.

En ook al vindt deze eetplaats zijn roots inderdaad in Brussel, ik vind er niks Belgisch aan – hoe vaak ontbijt je samen met mensen die je niet kent? Maar lekker en gezellig is het wel. En ook Leuven is gezegend met zo’n typisch Belgische Pain Quotidien. Dat het een goed geoliede keten is, laten we achterwege, want de kwaliteit moet er niet voor onder doen. ‘s Avonds laat ruikt het er steevast heerlijk naar brood en ander lekkers, overdag verkopen ze er het heerlijkste brood en de chocoladebommen zijn de beste chocoladetaarten van Leuven – heb ik me laten vertellen, ik lust geen chocomousse.

Ik vind het nog steeds een beetje eng om de confituur of de choco te vragen aan volstrekt vreemden, maar net zoals je de tafel deelt moet je ook het beleg delen. Enkel de broodjes en wat je wil drinken bestel je voor jezelf. Supergoedkoop is het niet – een ontbijt kost rond de 9 euro, maar het is elke cent waard. Je krijgt allerhande verse broodjes, warme drank, vers appelsiensap en een croissant. Het brood is van die aard dat je na een paar uur niet al direct terug honger hebt, in tegenstelling tot het kleffe witte brood dat je tegenwoordig overal vindt. Probeer zeker ook de notenfluitjes, mijn favoriet!

Praktisch
Le Pain Quotidien
Parijsstraat 35, 3000 Leuven
016 22 43 70
http://www.lepainquotidien.be/

Openingsuren: maandag tot zaterdag van 7h30 tot 18h00, Tafel tot 17h00
Zondag, van 8h00 tot 16h00, Tafel tot 15h00

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Le Pain Quotidien”

Daniel Robberechts
(on september 17th, 2009 at 13:24)

Het is een zegen voor Leuven te kunnen beschikken over een goed adres waar men het lekkerste brood, de beste croissants en pâtisserie kan verkrijgen.
Daniel.