Smoutebollen

Als je aan iemand vraagt wanneer het kermis is in Leuven, is het antwoord steevast ‘de eerste drie weken van september’. Kermis = smoutebollen bij mij (en het spiegelpaleis en de G-force, maar smoutebollen staan met stip op één) dus ik moest en zou smoutebollen eten op de Leuvense Kermis. Al een tweetal weken keek ik er naar uit, naar die smoutebollen. Nu weet ik ook dat je in feite wel zèlf smoutebollen kan maken of ergens anders kan kopen, maar dat is valsspelen. Smoutebollen die niet van een kermiskraam komen zijn geen smoutebollen.

Blij als een kind vertrok ik dan ook de eerste avond van de eerste dag van die eerste drie weken van september naar de kermis, naar het Ladeuzeplein, het kloppend hart van de kermis.

Niets. Donker. Stilte.

Donkere afgesloten kraampjes, wachtend op de uitbaters, volk, licht, geluid, toeristen. Lege straten en pleinen, wachtend op de drukte. En tussen al die leegte en donkerte één klein meisje, wachtend op smoutebollen.

Beste mensen, de kermis opent 5 september.

En nu ga ik verder zitten wachten.

Leuven Kermis

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Smoutebollen”

Frederik
(on september 3rd, 2008 at 23:57)

Ja ik vroeg me ook reeds af wanneer de kermis nu juist begon.

Doet me eraan denken.. mmm smoutebollen

 
Roger
(on november 11th, 2008 at 1:08)

Een reportage is te vinden op http://www.kermisworld.be