Open Monumentendag 2008: Brouwzaal en Tremelzaal in De Hoorn

Op zondag 14 september is het de 20ste editie van de Open Monumentendag Vlaanderen en waarschijnlijk is dit de laatste keer dat de voormalige brouwerij De Hoorn in haar huidige staat bezocht kan worden. Het bezoek is enkel toegestaan onder leiding van een gids en er worden doorlopend gidsbeurten georganiseerd.

De Hoorn ligt op de hoek van de Burchtstraat en de Sluisstraat aan de Vaartkom. Het oudste gedeelte is van 1923 en het vormt de bakermat van het huidige Stella Artois / Inbev. Het was één van de eerste industriële gebouwen rond de Vaartkom in Leuven. De architectuur van de oudste gedeeltes zijn met veel zorg voor detail uitgewerkt en ook de bouwstructuur is opmerkelijk: om de grote zaal te overspannen en om de graansilo’s te kunnen dragen, werd gebruik gemaakt van indrukwekkende vierendeelliggers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Na de oorlog werden de bestaande gebouwen gerenoveerd en werden nieuwe uitbreidingen een stuk soberder uitgevoerd. In 1997 werd het gebouw als monument beschermd en na jaren leegstand wordt het binnenkort omgevormd tot een complex voor kleine bedrijven.

De Hoorn - Vaartkom Leuven

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Open Monumentendag 2008: Brouwzaal en Tremelzaal in De Hoorn”

Open Monumentendag 2008: snuif de sfeer op van 50 jaar geleden in Den Hoorn
(on september 12th, 2008 at 23:47)

[…] toen een welvarende brouwerij en het vormt de bakermat van het huidige Stella Artois/Inbev. Zie ook de vorige post over de Open Monumentendag 2008 in Den Hoorn. Stem of voeg toe aan […]

 
Open Monumentendag in Den Hoorn
(on september 15th, 2008 at 22:36)

[…] brouwerij Den Hoorn trok heel wat kijklustigen. Het was immers de laatste keer dat het gebouw in deze staat kon bezocht […]