Open Monumentendag 2008: Centrale Bibliotheek K.U.Leuven

Eén van de bekendste gebouwen van Leuven is de Centrale Bibliotheek van de K.U.Leuven aan het Monseigneur Ladeuzeplein. Tijdens de 20ste editie van de Open Monumentendag Vlaanderen op zondag 14 september kan je onder leiding van een gids de hal, de grote leeszaal en een aantal museumzaaltjes bezoeken. Er worden doorlopend gidsbeurten georganiseerd.

De universiteitsbibliotheek werd gebouwd tussen 1921 en 1928 in neorenaissancestijl. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog bestond de collectie uit meer dan 900.000 boeken. Tijdens het begin van de oorlog bracht men uit voorzorg een deel van de collectie onder in de kelders van het gebouw. Dit mocht echter niet baten: de bibliotheek brandt volledig uit en door de hitte smelten de magazijnvloeren waardoor ook de meeste werken in de kelders verloren gaan.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw grotendeels hersteld volgens de oorspronkelijke plannen. Dankzij vele schenkingen werd het boekenbestand vrij snel terug opgebouwd: in 1948 was het al terug aangegroeid tot 500.000 boeken. Tijdens de heropbouw van de magazijnen werd extra gelet op brandveiligheid. De Grote Leeszaal in eikenhout werd in 1950 ingericht en biedt plaats voor 260 lezers. Enkele jaren geleden is het gebouw grondig gekuist.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.