Open Monumentendag 2008: Het Miniemeninstituut

Tijdens Open Monumentendag 2008 (zondag 14 september) worden doorlopend gidsbeurten georganiseerd in het Miniemeninstituut aan de Diestsestaat in Leuven.

Het Miniemeninstituut heeft een bewogen geschiedenis gekend. Op deze plaats stond in 1356 een heiligdom van Sint-Généviève, de patrones van Parijs. Uit die tijd stamt o.a. nog de kapel waarin relieken bewaard werden. Het deed dienst als asiel voor arme reizigers. Daarna was het achtereenvolgens een weeshuis, een college van de paters Miniemen, een privaat woonhuis van een notaris en een school voor arme kinderen. In 1841 is het instituut onstaan: toen zijn de zusters uit het Paridaensinstituut begonnen met kosteloos onderwijs in deze gebouwen. Door de grote toename in leerlingen zijn met de jaren een aantal blokken bijgebouwd.

Nu vormt het Miniemeninstituut een moderne school met een technisch en een beroepssecundair. De gebouwen hebben echter eeuwen geschiedenis achter de rug en de gidsen kunnen je daar alles over vertellen tijdens Open Monumentendag 2008.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.