Avondwinkelen in Leuven een succes?

Gisteren wandelde ik zo rond een uur of half acht in de Diestsestraat. Ik wandelde van het ene uiteinde van de straat naar het andere. Het viel me op dat het aantal avondshoppers op twee handen te tellen was. De meeste winkels lagen er troosteloos leeg bij. Ik voelde een beetje medelijden met de winkelbedienden die daar in hun lege winkel op niemand stonden te wachten. En hoewel mijn weg me naar de laatavondopening van de dienst bevolking leidde (waar het in tegenstelling tot de Diestsestraat ongelooflijk druk was), sprong ik snel een paar winkels binnen. Kwestie van die mensen toch een het gevoel te geven dat ze daar niet voor niets stonden.

Hoe komt het dat de Leuvenaars niet massaal vallen voor het concept van avondshoppen? Is het initiatief nog te weinig bekend bij de inwoners? Wil iedereen om 19.00u het nieuws zien? Of ligt de schuld bij de dalende koopkracht? Wat is jullie mening? Maken jullie vaak gebruik van de mogelijkheid om op donderdagavond te winkelen?

Bookmark and Share

Er zijn 7 reacties op “Avondwinkelen in Leuven een succes?”

Ruben
(on september 12th, 2008 at 19:56)

De reden ligt nochtans voor de hand: veel te weinig winkels doen mee aan het avondwinkelen.

OK, sinds de voorbije zomer doen ook enkele grote ketens mee. Maar toen was het kalf al verdronken.

Als je een dergelijke avondshopping organiseert, maar nauwelijks een derde van de winkels doet mee, dan weet je meteen hoe laat het is.

Jammer, maar helaas…

 
Wouter Horré
(on september 12th, 2008 at 20:15)

Echt vaak maak ik niet gebruik van het avondwinkelen, maar af en toe is het toch verdomd handig als de winkels nog open zijn als je terugkomt van je werk ;-)

 
steenbok68
(on september 12th, 2008 at 20:25)

Donderdag is voor mij de slechtste dag om te avondshoppen. Ik zou prefereren dat alle winkels elke dag een uurtje langer, maar vooral ook op zondag zouden open zijn. Zondag heb ik het meeste tijd om er even op uit te trekken om te shoppen.

 
Jan
(on september 12th, 2008 at 20:59)

Of het iets met koopkracht te maken heeft zou ik niet durven zeggen, maar zelf vind ik het in ieder geval wel handig, laat thuiskomen en toch nog (tijdens de week) een beetje kunnen shoppen.

 
Lilimoen
(on september 12th, 2008 at 23:03)

Ik ben het eens met Steenbok68. Op zondag zou voor mij ideaal zijn. Op donderdagavond staat mijn hoofd er niet naar.

 
Steven Vermoere
(on september 13th, 2008 at 10:55)

Het heeft meer dan 2 jaar geduurd in Maastricht, gepaard gaande met steeds maar nieuwe reclame en publiciteit gevoerd door zowel de winkels als e stad zelf.
En nu wil Leuven dat doen in 6 maand ? Met een centrummanager die weinig doet ?
Het zal niet vanzelf gaan, de stad moet ook moeite doen

 
Steven M.
(on september 15th, 2008 at 11:08)

In sommige steden in Duitsland is al meer dan 20 jaar het principe van “Langer Donnerstag” – waarbij de winkels dus ook tot 20 of zelfs tot 21u open zijn bekend. Daar is het een goed ingeburgerd fenomeen. Feit is wel – en nu komt het – dat daar niet alleen enkele lokale of kleinere winkels langer open zijn, maar effectief ALLES: dus ook banken, apothekers, grootwarenhuizen, postkantoren, ketenwinkels etc.

Als mijn vrouw en ik gaan ‘shoppen’ om het ‘shoppen’, dan doen we dat liever in het weekeinde, als het ligt is, er is markt en in Leuven altijd wel iets te doen. Voor de ‘gewone’ boodschappen (niet alleen eten, maar ook kleding, drogisterij, papierwaren, etc…) heb ik het gevoel dat juist die winkels allemaal niet open zijn op donderdag avond…

Ik ben trouwens akkoord met Steven Vermoere dat het wel even zal duren voor dit ingeburgerd geraakt in Leuven (mits er wat meer open gaat…).