Hoog veiligheidsgevoel en tevredenheid over politiewerking

Meer dan 16.000 studenten en Leuvenaars vulden vragenlijst in
Waar liggen Leuvenaars en studenten van wakker? Hoe denken zij over de politiewerking? Een grootschalige bevraging uitgevoerd begin 2008 geeft terzake duidelijkheid. Het zonale veiligheidsplan 2009 – 2012 (de prioriteiten waarrond de politie werkt) wordt mee bepaald door de antwoorden van meer dan 16.000 Leuvenaars en studenten die aan de enquête deelnamen. Voor de bevraging werden 6.750 Leuvenaars aangeschreven en kregen 31.469 studenten een vragenlijst in de mailbox. Meer dan 40 % vulde de vragenlijst in.

Hoog veiligheidsgevoel

Zowel Leuvenaars als studenten voelen zich in Leuven in hoge mate veilig. Op de vraag of men zich wel eens onveilig voelt in zijn of haar buurt antwoordde iets meer dan 82 % van de Leuvenaars dat dit zelden of nooit het geval is.

Drie vierde van de studenten voelt zich eveneens zelden of nooit onveilig in Leuven. Hoe langer men in Leuven studeert, hoe veiliger men zich voelt. Uit een eerdere bevraging van de universiteit bij de buitenlandse studenten, bleek dat dit veiligheidsgevoel voor hen één van de hoofdredenen was om in Leuven te komen studeren.

Waar liggen Leuvenaars en studenten wakker van?
Waar ergeren Leuvenaars zich aan?

Wat verkeer betreft blijken fietsers (en bromfietsers) die zonder licht rijden het meeste ergernis op te wekken. Twee derde van de correspondenten ergert zich hier aan. Automobilisten die te snel rijden, werken ook ruim de helft van de bevraagden op de zenuwen.

Bij de algemene buurtproblemen wekt vandalisme het meeste ergernis op gevolgd door fietsdiefstallen en door rommel en rondslingerend afval op straat. In het centrum stoort men zich meer aan vandalenstreken dan in de buitengemeenten. In de buitengemeenten blijkt men dan weer meer wakker te liggen van inbraken dan in het centrum.

Bij studenten liggen de accenten enigszins anders.

Inzake verkeer blijken studenten in hoge mate problemen te hebben met bussen en in iets minder mate auto’s die rakelings langs fietsers scheren. Fietsers die zonder licht rijden, blijkt hun veel minder zorgen te baren.

Wat de algemene buurtproblemen betreft ,blijkt dan toch dat ook studenten zich het meest ergeren aan fietsdiefstallen en vandalisme.

Waar moet de politie mee bezig zijn?
De burger kreeg ook de kans om zelf aan te duiden waar de politie meer tijd moet aan besteden. Vandalisme moet volgens de Leuvenaars duidelijk meer aandacht krijgen. Maar vooral verkeersitems scoren hoog : er wordt meer aandacht gevraagd voor onaangepaste snelheid, onaangepast rijgedrag van fietsers en bromfietsers en onaangepast gedrag van autobestuurders.

Studenten vragen meer aandacht voor fietsdiefstallen en het onaangepast rijgedrag van automobilisten. Onaangepast rijgedrag van fietsers hoeft wat de studenten betreft zeker geen prioriteit te zijn voor de politie.

Communicatie gevraagd
De Leuvenaar is goed op de hoogte van de diensten die de Leuvense politie aanbiedt, o.m. fietsgraveren, vakantietoezicht,.. De Leuvenaar heeft wel behoefte aan informatie over de algemene politiewerking. Afhankelijk van de leeftijd van de correspondent blijkt de manier waarop men wil geïnformeerd worden duidelijk te verschillen. Jongeren hechten meer belang aan een degelijke website, terwijl ouderen zich liever informeren via regionale televisie en kranten. Studenten vernemen het liefst van de eigen studentenpers of via de website van de politie waarmee de politie bezig is.

Hoge tevredenheid over de politiewerking
De politie krijgt over het algemeen een goede score voor haar werking van de Leuvense bevolking, namelijk 7,31 op 10. Slechts een fractie van de correspondenten, namelijk 3,4%, is (zeer) ontevreden over de politie. Men toont zich vooral tevreden over houding, gedrag en beleefdheid.

Ook studenten tonen zich vrij tevreden over de werking van de Leuvense politie. Zij geven de politie een score van 6,52 op 10. De studenten zijn wel minder tevreden over de beleefdheid van de Leuvense agenten dan de vaste bewoners van Leuven. Minst tevreden zijn de studenten over de aanpak door de politie van overtredingen door fietsers.

Bron: www.politieleuven.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.