14de editie Internationaal Kortfilmfestival Leuven

De 14e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven start op 29 november en sluit af op 6 december. Het menu van het IKL 2008 is er eentje waar filmliefhebbers duimen en vingers zullen bij aflikken: een grote maar ook strenge selectie nieuwe films uit het laboratorium van de filmwereld. Want hoe onderling verschillend al deze films ook zijn, één ding hebben ze gemeen: niet gehinderd door commerciële belangen kunnen de regisseurs hun creativiteit helemaal botvieren. Kortfilm is auteurscinema pur sang: de plek waar regisseurs hun persoonlijke stijl ontwikkelen, waar ideeën vorm krijgen, waar plannen gesmeed worden, waar de toekomst van de filmwereld vorm krijgt.

Na heel wat internationale prospecties en de visionering van zomaar eventjes 2300 inzendingen, pakt het IKL uit met een programma van een 300-tal korte fictiefilms, animatiefilms, clips, documentaires, viral video’s en niet-narratieve films: puzzelstukjes die samen een indrukwekkend beeld geven van de mogelijkheden van het medium anno 2008.

Het IKL fungeert niet alleen als podium voor het medium kortfilm, maar is tevens de belangrijkste filmtalentenjacht in Vlaanderen. Na de strenge selectie door de IKL-ploeg is het aan de jury en het publiek om de favorieten in de bloemetjes te zetten. In de Vlaamse en Europese kortfilmcompetitie
wordt een lange reeks prijzen uitgereikt; financiële en logistieke ondersteuning voor het nieuwe filmtalent.

Naast de competitieve compilaties pakt het IKL ook dit jaar uit met een reeks niet-te-missen specials, gewijd aan humoristische kortfilms, kortfilms voor kinderen, de internationale animatiefilm, de niet-narratieve film en video en, last but not least, de IJslandse filmproductie. Want uit het land van Björk,
Sigur Rós en desolate landschappen komen de laatste jaren ook steeds meer razend knappe (kort)films.

Even bekomen van de beeldenstorm kan in het festivalcafé, waar het IKL uitpakt met een reeks optredens, DJ sets en -gratis toegankelijke!- vertoningen. Voor alle details over de films en de laatste nieuwtjes over de festivaleditie 2008 kan je terecht op de website van het kortfilmfestival: www.kortfilmfestival.be/2008. Doorblader de folder online via http://www.kortfilmfestival.be/2008/folder/festivalkrant.html

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.