Fietspaddestoelen en Fietsknoopunten

Vanaf 2002 werd er in het Dijland een fietsroutenetwerk in gebruik genomen waarbij er voor de signalisatie gebruik gemaakt werd van fietspaddestoelen. Op de paddestoelen staat telkens aangegeven waar je naar toe kan en welke de afstand. De brochure (met kaart) van dit fietsroutenetwerk is al een tijdje niet meer verkrijgbaar. Verschillende fietspaddestoelen liggen er ondertussen belabberd bij. Sommige zijn beschadigd, andere zijn zeer sterk vervuild.

fietspaddestoel-egenhoven
Sint-Jansbergsesteenweg, Egenhoven, Heverlee

fietspaddestoel-egenhoven-rotspoelstraat
Rotspoelstraat, Egenhoven, Heverlee

fietspaddestoel-bertem-bredeweg
Brede Weg, Bertem

Ondertussen is er in de provincie Vlaams-Brabant werk gemaakt van een nieuw en veel uitgebreider fietsknooppuntennetwerk. Dit sluit aan bij een initiatief dat vanuit de provincie Limburg komt. Knooppunten van het netwerk worden door middel van een nummer aangegeven. Op de knooppunten staan aanduidingen naar de nummers waar je naar toe kan. Het grote nadeel van dit fietsknooppuntennetwerk is dat je enkel verwijzingen krijgt naar nummers, niet meer naar locaties zoals wel het geval is met de fietspaddestoelen. Je moet de kaart bij de hand hebben of de streek zeer goed kennen om te weten waar je naar toe moet. De kaart (kostprijs 5 euro) is verkrijgbaar bij de toeristische diensten en bij Toerisme Vlaams-Brabant.

De nieuwe fietsknooppunten van Vlaams-Brabant zijn ook opgenomen in de vernieuwde editie van de Topografische fietskaarten Vlaanderen uitgegeven door Lannoo.

Ondertussen staan er nog her en der in het Dijland fietspaddestoelen. Waarom blijven deze fietspaddestoelen nog staan ? Niet alle fietsknooppuntpalen staan er overigens even netjes bij.

fietsknooppunt 2

Fietsknooppunt 2, Brede Weg, Bertem

Bookmark and Share

Er zijn 4 reacties op “Fietspaddestoelen en Fietsknoopunten”

Simon
(on december 9th, 2008 at 10:14)

Misschien nuttig om weten dat je niet echt de fietsknooppunten kaart moet kopen, er zijn al een paar gratis alternatieven.

De eerste http://www.fietsnet.be toont de fietsknooppunten boven op een Google Maps kaartje.

De andere http://www.opencyclemap.org is een initiatief waarbij je zelf de kaarten kan aanpassen. Iedereen kan extra fietsroutes toevoegen aan de kaart (een beetje zoals Wikipedia).

 
Bruno
(on december 9th, 2008 at 11:37)

Bedankt voor de tips.
Met de fietspaddestoelen kon je onderweg nog van mening (en van route) veranderen, door de aanduidingen te volgen. Met de fietsknooppunten moet je vooraf goed weten waar je naar wil, met de (relatief goedkope) kaart of met jouw tips.

 
Frank
(on maart 9th, 2009 at 10:22)

Allemaal heel tof, maar ik wil van thuis (Wetteren) naar mijn werk (Groot-Bijgaarden) fietsen via knooppunten. Die stoppen aan de grens met Vlaams-Brabant (ook op fietsnet.be). Daar schiet ik weinig mee op. En toch zijn er ook daar knooppunten, heb ik gezien aan de bordjes langs de weg. Is er geen enkele online-mogelijkheid om die dingen te vinden?

 
Rien
(on maart 21st, 2009 at 19:06)

Het fietsroutenetwerk in de zogeheten ‘Brabantse Kouters’ (de noordwestelijke hoek van Vlaams-Brabant, die grenst aan Oost-Vlaanderen en Antwerpen) wordt officieel begin mei geopend. De bordjes die jij gezien hebt, zullen dus al geplaatst zijn met het oog op de opening in mei. Ik zou er niet te hard op rekenen dat je deze routes al kan volgen; de kaart verschijnt ook pas op de openingsdatum. Het Pajottenland volgt als laatste Vlaamse regio in 2010.

Wat betreft de fietspaddenstoelen in het Dijleland: het is inderdaad jammer dat ze ze niet opruimen of onderhouden… Ze hebben een beetje hun nut verloren sinds de komst van de knooppunten, maar werden lang niet allemaal opgeruimd… Ook het onderhoud van de knooppuntborden kan nog stukken beter in Vlaams-Brabant… Ga maar eens kijken in Antwerpen of Limburg.