Horlepijp zoekt enthousiastelingen

Horlepijp is een nieuwe vzw die een platform wil bieden voor een brede waaier aan socioculturele activiteiten. In mei 2009 hopen ze met hun eerste theaterstuk Rope op de planken te staan, maar ze houden zich niet alleen met theater bezig. De drie enthousiaste oprichters zijn bezig met het uitwerken van een naaktkalender, een tijdschrift en tal van andere activiteiten. Uiteraard kunnen ze dit niet alleen aan en zijn ze op zoek naar gedreven en enthousiaste medewerkers.

Horlepijp is een nieuwe vzw. Wie zijn jullie en waar houden jullie zich voornamelijk mee bezig?

Onze vaste kern bestaat uit Johannes, Simon en Roel. We zijn alledrie afgestudeerd in filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven. Alledrie hebben we nogal brede interesses en zin en enthousiasme in allerlei soort initiatieven. Het idee was om een soort structuur te creëren, niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen, die het effectief uitvoeren van zo’n dingen stimuleert. Anders blijven veel initiatieven toch maar in de brainstormfase steken.

Naast Johannes, Simon en Roel hebben we al heel wat vrijwilligers gemobiliseerd. Iedereen is welkom om deel te nemen aan onze activiteiten. Niet dat we grootste massamanifestaties plannen, maar we willen geen clubje of elite vormen. Het zou ideaal zijn als iedereen wel eens iets bij ons kon terugvinden.

Jullie willen een platform bieden voor een brede waaier aan socioculturele activiteiten. Wat houdt dit zoal in?

We hebben geen strak omlijnd plan met onze vzw. We zien wel in welke richting het evolueert. Momenteel is het de bedoeling dat mensen met ideeën, met zin voor initiatief of gewoon enthousiaste mensen die ergens aan mee willen helpen, bij ons terecht kunnen. Op termijn hopen we ze dan een beetje te kunnen helpen met wat opgebouwde expertise, omkadering voor wat ze doen, bekendmaking bij een publiek en eventueel financiële ondersteuning.

We hebben geen vaste disciplines waartoe we ons beperken. Het is momenteel echt de bedoeling dat alles kan, kleinschalig of wat groter, cultuur, kunst of gewoon iets heel vrijblijvend,… Die verscheidenheid is voor ons zelf ook wel leuk. We kunnen eens met iets bezig zijn waar we van tevoren bijna niets van af wisten.

Dit jaar beperken we ons tot een aantal eigen initiatieven. We zijn volop bezig met het opstarten, ervaring opdoen en langzamaan wat naambekendheid verwerven. Dit is uiteraard nodig om een stevige basis te hebben voor toekomstige initiatieven.

Waar zijn jullie momenteel mee bezig?

Momenteel richten we onze aandacht op vier elementen:

– We hebben net een kalender af met – hopen we – stijlvolle naaktfoto’s. (Nee, het was niet afgekeken van het tv-programma)
– De plannen om een eigen tijdschriftje uit de grond te stampen, beginnen heel concreet te worden. Tegen maart zouden we een eerste promo-exemplaar af te hebben.
– In maart plannen we een ‘cultureel restaurant’. We hebben nog geen echte naam voor dat project gevonden, maar die komt er aan. Dit restaurant moet een vlotte mix worden tussen een chique diner en een breed cultureel aanbod.
– Maar het grootste evenement wordt toch wel onze theaterproductie ‘Rope’.

Waarom hebben jullie gekozen voor Rope? Waarover gaat dit verhaal?

We waren het vanaf dag een er over eens dat we een klassiek stuk wilden. Een theaterproductie traditioneel benaderen, een stuk traditioneel brengen, wordt snel wat argwanend bekeken. We geloven er net sterk in dat je uitstekend theater kan maken op die manier. Het leek ons wel een uitdaging dat hard te proberen maken.
Uiteindelijk hebben we dan besloten niet voor een echt klassiek drama te gaan. Een thriller in een theaterzaal brengen leek ons een toffe uitdaging.

Het verhaal laat zich simpel samenvatten: twee vrienden vermoorden een derde en houden daarna een macaber banket met onder andere de vader van het slachtoffer op de kist waarin ze hem verborgen.
Dat is er ook zo leuk aan: het is een heel duidelijk rechtlijnig verhaal. En nu de spanning erin krijgen.

Welke soort medewerkers zoeken jullie allemaal? Wat zouden deze mensen allemaal moeten doen?

We kunnen echt nog zowat alle soorten medewerkers gebruiken zowel voor het tijdschrift, als voor ons cultrueel restaurant en zeker nog voor Rope. Als je maar voldoende geëngageerd kunt werken, kunnen we voor de meeste mensen wel een plaatsje vinden.

We beschouwen het zelf een beetje als een interessante leerschool voor iedereen. Als mensen er volop voor willen gaan en er het beste van maken, kunnen ze bij ons hun eigen ding komen doen. Voor het decor bijvoorbeeld, hebben we min of meer een beeld van wat het moet worden. Als je zoiets graag doet, lijkt het mij binnen die grenzen en binnen een bepaald budget een geweldige uitdaging om daar het beste van te maken. Het is natuurlijk altijd leuk met een groep mensen iets vanaf nul op te bouwen tot een afgerond project.

Waar kunnen mensen terecht als ze geïnteresseerd zijn?

Voor Rope houden we audities op maandag 15 december en woensdag 17 december tussen 20u en 23u. Mensen die niet willen acteren, mogen zeker ook mee komen babbelen. Ze moeten zich wel even inschrijven via Horlepijp@gmail.com en dan geven wij ze nog wat preciezere informatie. Voor andere vragen, inlichtingen of dergelijks kan je steeds terecht op Horlepijp@gmail.com.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.