Studio Filmtheaters vs. Kinepolis

Het Nieuwsblad berichtte enkele dagen geleden over het dalende succes van de Studio Filmtheaters. Het zou minder goed gaan met de oudste nog in leven zijnde Leuvense cinema: jobstudenten werden al vervangen door vrijwilligers en ook de meeste namiddagvoorstellingen zijn afgeschaft.

Vroeger onderscheidden de Studio’s zich door een alternatief filmaanbod, lagere prijzen en het ontbreken van popcorn en consoorten. Tegenwoordig worden ook de grootste blockbusters in de Burgemeesterstraat vertoond en komen de alternatievere films ook bij Kinepolis aan bod. De prijzen lopen gelijk en je kan je in beide complexen van het nodige snoepgoed voorzien. Hieronder zetten we de huidige verschillen even op een rijtje.

De prijzen

Vergelijking Studio\'s en Kinepolis

De prijzen zijn aan elkaar gewaagd en een pak goedkoper dan in onze buurlanden (dit laatste om prijsjeremiades in de comments in de kiem te smoren). Toch zijn er manieren om goedkoper naar de film te gaan: zo kosten op maandag alle films in de Studio’s € 6 (lange duur € 6,50). Wie dan weer langs Alma passeert kan daar zijn/haar voorraad Kinepolis-tickets inslaan tegen € 5 per stuk. Hiervoor hoef je geen student te zijn; de tickets zijn wel enkel geldig op weekdagen.

De kwaliteit

Bij Kinepolis wordt ongeveer de helft van de films in digitale kwaliteit geprojecteerd. Dit betekent krasvrij, haarscherp beeld en dat zie je ook duidelijk. Bij de Studio’s is dat niet het geval en worden voorlopig enkel nog de traditionele filmrollen gebruikt. De bioscoopzalen van Kinepolis zijn THX-gecertifieerd, wat wil zeggen dat bijvoorbeeld genoeg beenruimte en een goede kijkhoek gegarandeerd zijn voor elke plaats. De Studio’s zijn dat niet, waardoor ik persoonlijk (1m85) wel eens last heb om mijn benen in een comfortabele houding kwijt te kunnen. Als je wat kleiner van gestalte bent, heb je dat probleem natuurlijk niet of in mindere mate. Bij Kinepolis reserveer je je bioscooptickets ook op zetelnummer, waardoor je zeker bent van je plaats -zelfs al arriveer je pas tijdens de reclame.

Het aanbod

In het algemeen vind je populaire films eerder bij Kinepolis, alternatieve films bij Studio Filmtheaters. Kinepolis heeft zich met zijn label Cinemanie echter de jongste jaren ook op het andere genre gestort en moet op dat vlak vaak niet onderdoen voor zijn concurrent. Op dezelfde manier zijn ook de Studio’s geëvolueerd naar het draaien van meer populaire films. Een opmerking hierbij is dat de alternatieve films meestal langer (vaak maandenlang) gedraaid worden in de Studio’s, dus als je bang bent dat je favoriete film bij Kinepolis verdwenen is, kan je altijd de Studio’s nog even checken.

Bookmark and Share

Er zijn 14 reacties op “Studio Filmtheaters vs. Kinepolis”

Dries
(on december 31st, 2008 at 18:22)

Ik vind dat systeem met zetelnummers bij kinepolis juist een zwaar nadeel: je kan in de zaal niet meer kiezen waar je wil zitten t.o.v. de andere mensen (bv lange mensen die voor jou zitten of luidruchtige kinderen die weinig aan de film hebben)

 
jero
(on januari 1st, 2009 at 15:10)

net hetzlefde in Gent, de studioskoop en de sphinks zijn de alternatieve cinema’s, maar voor een euro duuurder biedt kinepolis ten misnte hedendaagse kwalitiet terwijl die twee “alternatievelingen” gene goed geluid noch beeld nog zetels kunnen voorgeschotelen….de enige redne om daar te gaan is hun aanbod en het feit dat je wel eens de drukte wil vermijden, ik denk dat ik in 2009 nog minder films zal zien op het “grote scherm”

 
Carolien
(on januari 2nd, 2009 at 1:23)

Ik vind vooral de pauzes die Kinepolis tijdens de filmvoorstelling inlast bijzonder vervelend. Maar toegegeven, de kwaliteit van de projectie is beter en de zetels zijn ook comfortabeler in de Kinepolis.

Je bent nog de honderddagenkaart van Kinepolis vergeten te vermelden. Handig als je met een groep naar de film gaat en ook in het weekend geldig.

 
Ewoud
(on januari 2nd, 2009 at 10:27)

De pauzes zijn nog niet zo lang geleden afgeschaft voor voorstellingen die niet langer duren dan 2u20, uitgezonderd kinder- en familievoorstellingen (zie).

 
Goya
(on januari 2nd, 2009 at 11:11)

Ik was vroeger hevig fan van de Studio’s, maar sinds de snoepstand daar ook een belangrijke bron van inkomsten geworden is heb ik me bekeerd tot geduld en de DVD. Liever enkele maanden wachten dan stijf van de zenuwen (ik ben allergisch aan kraak- en eetgeluiden) buiten te komen.

 
Nieke
(on januari 2nd, 2009 at 15:38)

Jammer dat er niet wordt vermeld dat iedereen ‘s maandags in de Studios tegen kortingtarief kan gaan kijken voor 6 euro.

 
Stefaan
(on januari 3rd, 2009 at 17:11)

Nog enkele bedenkingen:
– Ik vind het erg jammer dat Leuven zo ongeveer de slechtste Kinepolisbioscoop van het land is, althans wat het aanbod betreft. Hier in Leuven dus zelden of nooit een avant-première van een film. Er waren geruchten dat Kinepolis een tweede bioscoopcomplex zou openen achter het station, maar jammer genoeg zouden die plannen niet doorgaan?
– Kinepolis Leuven telt acht bioscoopzalen, en dat is niet veel (als je weet dat er wekelijks soms tientallen nieuwe films kunnen bijkomen). Kiezen is dan verliezen, maar echt idioot wordt het als in twee van de zalen dezelfde film wordt afgespeeld: digitale kwaliteit in de ene zaal, ‘strepen en gekraak’ in de andere.
– Kinepolis mag dringend een aantal idiote kosten afschaffen: waarom moet u een extra toeslag van €0,20 als u uw ticket koopt aan de elektronische kassa’s? Het zou daar verdorie €0,20 goedkoper mogen zijn… En waarom kost een digitale film nog altijd meer dan een gewone film? Teneinde lange wachtrijen aan de kassa’s tegen te gaan, lijkt het me interessant om een extra korting toe te staan aan diegenen die hun ticket vooraf via het internet bestellen.

 
Ewoud
(on januari 4th, 2009 at 12:36)

De plannen om een bioscoopcomplex aan de rand van Leuven (Kessel-Lo) te bouwen, zijn inderdaad afgevoerd. De hoofdreden was dat ‘megacomplexen’ niet meer zo in zijn tegenwoordig, in tegenstelling tot de jaren 90 (Metropolis Antwerpen).
Verder zijn nu de automatische kassa’s/internetkassa goedkoper dan de traditionele.

 
Carolien
(on januari 4th, 2009 at 12:50)

Ja, die handling kosten die erbij komen als je online je ticket koopt, vind ik ook niet kunnen.

 
StevenOdb
(on januari 4th, 2009 at 21:32)

De uitbater van het ticket systeem wist mij te vertellen dat die 0.20 euro de enige inkomst is die zij ontvangen. Daarom dat deze dus als supplement aangerekend wordt bij een ticket. Kassa kassa voor Kinepolis dus.

Stefaan:
Je mag de opmerking over kwaliteit van kinepolis Leuven gerust doortrekken van het aanbod naar het projectie. Zelden loopt er niets mis, zowel digitaal als analoog. Slecht beeld, slecht geluid, en in de grootste zalen: slechte zetels. Het gaat zienderogen achteruit. In Brussel en Antwerpen is de kwaliteit alleszins beter.

 
Frans filmrondje
(on januari 20th, 2009 at 16:41)

[…] uitzondering. Ondanks de aangename almaprijzen (€5/ticket) (en betere beeldkwaliteit als ik de discussie mag geloven) opteerden we ervoor om eens niet de Kinepolistrappen plat te trappelen, maar wel een […]

 
Ingrid Vande Velde
(on februari 16th, 2009 at 15:56)

Grappig om iedereen zo bezig te horen over Kinepolis en Studio’s, en vooral dat prijsvergelijk.
Dan denk ik toch: Cinema ZED is ook geweldig aangenaam om zitten, heeft geen pauzes tijdens de films, je wordt niet gestoord door popcorn-knabbelende mensen én het is GOEDKOOP!
Wat wilt een mens nog meer?

Groeten – Ingrid, ZED-fan

 
Peter
(on februari 22nd, 2009 at 12:22)

Ik ga nog steeds naar de Studios omwille van het aanbod aan “alternatieve” films, maar het valt toch op dat er serieuze problemen zijn met de projectoren. Waarschijnlijk dingen die op hun laatste benen lopen en al jaren aan vervanging toe zijn.
Ik heb de laatste jaren nog geen enkele voorstelling gehad waar niets fout liep. Meestal beperkt het zich tot onscherp beeld bij het begin van de film. Ok, daar valt nog mee te leven.
Maar zo heb ik ook al een hele film onscherp meegemaakt, een film waarbij de laatste 10minuten het beeld plots een meter naar beneden verschoof, waardoor de ondertittels op de eerste rij stoelen terecht kwamen. Heel leuk, want op zo’n moment in de film heb je natuurlijk geen zin om de zaal te verlaten om te gaan klagen.
Dan hebben ze ook die studio 1 zaal geimproviseerd waar vroeger de caferatia was. Op zich een ok zaaltje, maar de projectiekamer is niet goed geisoleerd, waardoor het geluid van de projector bijna oorverdovend is.
Vorig week brak daar ook nog eens de film, waardoor er een 10min pauze was.
Het roept allemaal iets teveel herinneringen op aan de dagen dat ik als klein manneke naar een 16mm film ging kijken in het lokale parochiehuis. Voor 7,5€ kan dit gewoon niet.
Het is duidelijk dat ze gewoon niet meer willen investeren in hun filmzalen. Eens ze niet meer uit de kosten geraken gaan de zalen gewoon sluiten en strijken ze een ton geld op voor de prijs van het vastgoed.
Een spijtige zaak vermits kinepolis idd een slecht aanbod heeft en dat systeem met genummerde plaatsen trekt ook op geen ballen.

 
soe
(on maart 26th, 2009 at 11:55)

Ik erger me’s zomers aan de airco in de Supercity die veel te hard staat (ijskoud, neem een deken mee om blote benen te bedekken) en het geluid dat ook steevast loeihard staat (wel handig om de popcornkauwers te overstemmen). Doe mij maar de studios!