IJs in Kessel-Lo

Het ijskoude weer van de laatste dagen zorgde ervoor dat de plassen en de grote vijvers in het provinciaal domein van Kessel-Lo onder een mooie ijslaag verborgen lagen.  Vannamiddag stonden -ondanks het verbod- enkele tientallen mensen met kinderen op het ijs van de grote vijver, dat dit niet zonder gevaar is bewezen de verschillende wakken overal verspreid over de vijvers.

Schaatsen in het provinciaal domein

Schaatsen in het provinciaal domein

Het was toen de politie met een combi door het domein begon te patrouilleren en de mensen expliciet van het ijs sommeerde dat de vijvers weer het territorium van de eenden werden.

Schaatsers van het ijs jagen

Bookmark and Share

Er zijn 5 reacties op “IJs in Kessel-Lo”

Sofie
(on januari 5th, 2009 at 15:36)

Met nog heel wat koude vriesnachten voor de boeg moet het toch mogelijk om eind deze week te kunnen schaatsen op de vijver, niet ? Hoe, wanneer en door wie wordt deze toelating gegeven ?

 
Carolien
(on januari 5th, 2009 at 23:58)

Mmm, schaatsen, da’s lang geleden…

 
S
(on januari 6th, 2009 at 0:28)

De politie beslist dat.
Ik heb wel vandaag gehoord dat ijsvorming van veel factoren afhangt, en dat er de komende dagen zeer ongunstige factoren zijn in combinatie met de extreme temperatuur, dus dat het ‘in realiteit’ maar even snel zou vriezen als bijvoorbeeld bij -3°.

Je zou je dus niet mogen laten vangen, so I’ve heard.

Maar ik hoop stiekem ook wel op vijverschaatsen :).

 
Dries
(on januari 6th, 2009 at 10:44)

@Sofie: de site van het Provinciedomein Kessel-Lo heeft een contactpagina zodat je met vragen bij hen terecht kan:
http://www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen/kessello/contactinfo-en-routebeschrijving/

Oswald Debelder, domeinbeheerder van het Provinciaal Domein, wist me daarover het volgende over te vertellen:

De roei- en de hengelvijver van
het domein mogen niet betreden worden.  Daar zijn
er namelijk bronnen die zorgen voor beweging in
het water, waardoor de ijslaag erboven op
verschillende plaatsen heel dun is en gemakkelijk
breekt.  Die vijvers betreden is daarom uitgesloten.

Wij zullen eerst te rade gaan bij officiële
instanties (brandweer) alvorens de toelating te
geven om de andere, kleinere vijvers eventueel te betreden.

 
edward adriaensens
(on januari 12th, 2009 at 11:16)

Over veilige ijsdiktes wordt hier te lande de grootst mogelijke onzin verkocht. Verantwoordelijken allerhande buitelen over elkaar heen met uitspraken die zelden of nooit gebaseerd zijn op enige kennis van zaken. Terwijl het hier meer dan twee weken stevig heeft gewinterd met temperaturen die beduidend lager lagen dan in Nederland, werd vooral de angst voor het ijs gecultiveerd. De Nederlanders zoefden intussen vrolijk over het ijs. Zij lieten zien dat winterpret geen uitstel duldt. Morgen kan het immers alweer dooien. Maar wij laten ons elke keer weer bang maken door mensen die overal gevaren zien en achteraf verbaasd zijn dat onze jeugd tegenwoordig zo weinig lichaamsbeweging heeft. In het provinciaal domein sleurt men er elke schaatswinter “de ondergrondse bronnen” bij. De waarheid is dat bij streng vriesweer het ijs op het ondiepe en stilstaande water van de vijver(s) snel een veilige dikte bereikt. Bronnen of geen. Heeft men zich daar trouwens al eens afgevraagd waarom het ijs op de vijvers van Park, Bellefroid of Zoet Water reeds rond de jaarwisseling dik genoeg was om recreanten te ontvangen? Gezien hun ligging onderaan een helling lijkt de kans dat ondergrondse bronnen daar wakken veroorzaken, vele malen groter te zijn dan in het provinciaal domein. De provincie zou er een erezaak van moeten maken om als eerste ijsrecreanten op zijn vijvers te verwelkomen. Als de provincie echt begaan is met de belangen van het publiek dan doet ze er alles aan om de vijver geheel of gedeeltelijk vrij te geven zodra het ijs dik genoeg is. Dat vereist enige interesse, kennis van zaken (meten!) en de bereidheid om de natuur een handje te helpen. Bij sneeuwval bijvoorbeeld dient men een deel van de vijver zo snel mogelijk sneeuwvrij te maken. Sneeuw ligt als een deken op het ijs en belet de snelle aangroei van het ijs. Sneeuwvrij maken vormde vorige week overigens geen enkel probleem. Zoals gezegd was het ijs toen al meer dan dik genoeg om het zonder enig risico te betreden.

Enkele cijfers:

IJs van 5 cm dik is ruimschoots in staat om één volwassen man te dragen. Dat lijkt roekeloos weinig, maar iedereen die dat wil weten kan zoiets proefondervindelijk vaststellen.
Voor groepen schaatsers is een ijsvloer van 8 tot 10 cm dik gewenst.
Voor mensenmassa’s is een dikte van 15 cm of meer vereist. Dit is het zogenaamde Elfstedenijs. Bij zo’n evenement bevinden zich duizenden mensen tegelijk op één enkele plek. Dergelijke concentraties bereikt men in België nooit, tenzij misschien één enkele keer op de Damse Vaart.

Overigens is het zo dat de draagkracht snel toeneemt naarmate het ijs dikker wordt. Zo is ijs van 14 cm dik eens zo sterk als ijs van 10 cm. De draagkracht van het ijs wordt ook beïnvloed door de temperatuur. Bij dooi loopt de temperatuur van het ijs op tot 0° en daalt de draagkracht met 20%.

Conclusie: zodra het ijs op de vijver van het provinciaal domein 10 cm dik is, is het veilig.