Lezingen over de Sagalassos campagne 2008

In het Zuid-Westen van Turkije voert de KU Leuven onder leiding van Prof. Waelkens reeds 19 jaar onderzoek uit naar de antieke stad Sagalassos. In deze tijdsperiode groeide het Sagalassos-project uit tot één van de grootste archeologische projecten van het Middellandse-Zeegebied. Bovendien levert de jaarlijkse zomercamagne steevast spectaculaire vondsten op. Zo werd afgelopen zomer de wereldpers gehaald met een prachtig gebeeldhouwd hoofd van keizer Marcus Aurelius. Het hoofd van keizer Hadrianus, dat in 2007 gevonden werd, was ook reeds de publiekstrekker van de succesvolle tentoonstelling in het British Museum, Hadrian, Empire and Conflict.

Naast deze sensationele vondsten blijft Sagalassos jaar na jaar verrassen. Er is de imposante stadsvilla met meer dan zeventig kamers en prachtige mozaïeken, de enorme Romeinse baden waarin de keizersbeelden werden gevonden, een bibliotheek, een concertgebouw, een theater, een marktplaats waar luxewaren werden verhandeld, een bovenste en onderste agora, … Bovendien werd enkele jaren geleden op 1,8 km van Sagalassos een tweede stad gevonden, te Tepe Düzen, die veel groter was dan Sagalassos. Daarnaast wordt ook het grondgebied buiten de stad onderzocht.

Kenmerkend voor het Sagalassos-project is de zeer multidisciplinaire aanpak (ook wel ‘holistische’ aanpak genoemd). Dit laat toe een compleet beeld van de geschiedenis van de stad en haar grondgebied te bekomen. Zo geeft onderzoek van dierlijke en plantaardige resten inzicht in de landbouwactiviteiten en voedselconsumptie, terwijl geomorfologisch onderzoek zich dan weer richt op de landschapsvorming van de stad en haar territorium. Het team wordt verder vervoegd door geologen, geofysici, cartografen, antropologen en biochemici. Naast het wetenschappelijk onderzoek is ook de conservatie en heropbouw van de stad een doelstelling van het project.

De resultaten van de opgravingscampagne van 2008 worden voorgesteld aan het grote publiek in een viertal identieke lezingen in Leuven en Tongeren. Deze lezingen vinden plaats op donderdag 12 februari, dinsdag 24 februari en woensdag 4 maart in Aula Pieter De Somer, Debériotstraat 24, Leuven. Een bijkomende lezing is voorzien in het Stadhuis van Tongeren op donderdag 19 februari. De lezingen starten om 20.00u.

Reserveren voor de lezingen wordt aanbevolen en kan via www.sagalassos.be/lezing/ of op het telefoonnummer 016/32.48.62 (voor 1 februari). De lezingen zijn gratis.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Lezingen over de Sagalassos campagne 2008”

feline
(on november 29th, 2009 at 13:57)

zo een toffe site alleen staat er niet op wa da ik zoek.ik zoek namelijk wanner je de opgravingen kan bezoeken als toerist in juli, wat de toegangsprijs is die je moet betalen vanwege de overheid, waarom er een groep vrienden van sagalassos is. daar hebben jullie mij geen antwoord op kunnen geven omdat de uitleg nie uitgebrijd genoeg is en op de site zelf vind ik het ook nie.ik heb al uren op de computer gezeten en nu heb ik nog steeds niets gevonden. ik zal maar wa verder zoeken zeker want het is tegen dinsdag 1 december.ik moet ook nog voor mijn toets van godsdienst,muziek en handel leren en tegen dinsdag heb ik ook al heel wat toetsen.wens me veel succes en hopen da ik nie gebuisd ben op de internetoefening, want die staat op 10 punten en mijn punten van geschiedenis zijn al niet zo goed.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxlove you for ever Pieter-Jan(uit moerbeke die in eksaarde op school zit in 4 wet)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!