DifTar

Bijna was hij de vergetelheid beland, maar gelukkig behoedde het logo van de Stad Leuven de brief voor het lot van ongeadresseerd drukwerk: de gescheiden papierophaling.
Begin februari wordt in de drie containerparken van de stad Leuven het principe van de betaling voor sommige soorten afval, en het aangebrachte volume ingeruild voor het DifTar-systeem. DifTar staat niet voor een nieuwsoortig IT-systeem of een wiskundige snaartheorie maar voor “GeDifferentieerde Tarieven”.

De prijs voor de aanvoer van dit afval zal voortaan berekend worden aan de hand van het volume dat je aanbrengt op het containerpark. Op die manier kan er verder gewerkt worden aan het verminderen van de afvalberg en een eerlijke verdeling van de verwerkingskosten.

De belangrijkste verandering bestaat erin dat er nu bij elk bezoek aan het containerpark betaald zal moeten worden, ongeacht of je nu papier (nu nog gratis) , oud ijzer of steenafval inlevert.  Het tarief is afhankelijk van de manier van aanbieden:

  • Met de wagen, te voet of per fiets : 2.5 Euro
  • Met een aanhangwagen; 7.5 Euro
  • Met een bestelwagen of bedrijfswagen: 20 (!) Euro

Mocht daar een fractie grof huisvuil bijhoren komt er automatisch 5 Euro bij, ieder gezin heeft in 2009 recht op 3 gratis bezoeken twv 2.5 Euro.
En hoe gaat dat dan praktisch in zijn werk? Aanbieden kan vanaf nu enkel met een elektronische identiteitskaart (of een tijdelijke kaart voor inwoners die nog geen elektronische ID-kaart hebben) die door een infozuil geregistreerd wordt, op die zuil wordt dan ook ingegeven met welk soort voertuig en welke fracties aangeboden worden. De betaling gebeurt onmiddellijk via Bancontact, Proton of een voorafbetaalde beurtenkaart. Een en ander kan je nalezen in de DifTar introductiefolder of de Ecowerf infofolder.
Of dit systeem het bezoek aan het containerpark eenvoudiger zal maken valt nog af te wachten, goedkoper zal het al zeker niet worden; afval vermijden wordt de boodschap.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.