Kulturama – Artefact 2009

Vanavond is de zevende editie afgesloten van Kulturama. De culturele hoogdagen van Leuven telden meer dan 180 activiteiten van 30 cultuurhuizen. Samen vormden ze het bewijs van de grote culturele dynamiek van de stad.

De publiekstrekkers waren het mediakunstfestival Artefact (7000 bezoekers) en het muziekaanbod. Driekwart van de concerten was al bij voorbaat uitverkocht. Het totaalproject Sacred Library, de striptentoonstelling ‘Ceci N’est Pas La Bande DessinĂ©e’ en de expo ‘Milow 1:10′ kregen erg veel volk over de vloer.

Kulturama zit ook in de details. Een intiem concert in de hulpgevangenis, het charmante optreden van de Buskers For Bochabela in de stationshal,
het Schrijversparcours met – overwegend – jong talent dat voorleest in de Leuvense boekhandels, tien jongeren die nog leven proberen te halen uit afgedankte piano’s …

Opmerkelijk was het grote contingent Nederlanders tijdens de voorstelling van ‘Kamermeisjes & Soldaten’, het nieuwe boek van Arnon Grunberg. De schrijver heeft zich namelijk uit het literaire leven van zijn geboorteland teruggetrokken. Fans moeten de grens over als ze hem levend willen zien of een boek willen laten signeren.

De totale opkomst van Kulturama 2009 lag op 26.000 toeschouwers. Volgend jaar heeft Kulturama er alvast een belangrijke nieuwe locatie bij: M, het nieuwe museum dat opent op 20 september van dit jaar. Vandaag waren er al kleine voorbezoekjes. Zo liepen er 20 Chinezen in het bijna afgewerkte museumgebouw rond. Omdat zij – na de Nederlanders – de grootste studentenpopulatie van Leuven zijn.

Enkele sfeerbeelden:

Anatomisch theater

Kussens

Defacing

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.