Bloedserieus

Vorige week was het bloedserieus-week. Een week lang neemt het Rode Kruis bloed af bij studenten, in ruil krijgen ze een zak vol met lekkers en kadootjes. Trouw ga ik elke keer weer, maar minstens de helft van de tijd word ik geweigerd wegens een te laag ijzergehalte. Jammer. Zo ook deze keer, de dokter die me ondervroeg zei dat ik voortaan misschien beter plasma zou geven in gasthuisberg dan bloed. Moet ik inderdaad eens proberen.

Voor mijn vriend was het de eerste keer dat hij meeging. Hij zei dat hij het niet eng vond, maar hij zag toch net iets bleker dan anders. Zeker toen een jongeman, minstens anderhalve kop groter dan hem, naast hem plots neerviel. Flauwvallen, het hoort erbij. Drie verpleegsters waren meteen bij hem en hij kreeg direct de beste zorgen èn een T-shirt (het T-shirt  is enkel voor diegenen die flauwvallen). 

Ach, achteraf bleek het allemaal wel mee te vallen zei hij en hij heeft mooi 400 ml van de kostbare vloeistof afgegeven. Weer een mensenleven gered, mag je dan denken.

Dit jaar hebben in totaal 2856 mensen bloed gegeven tijdens de bloedserieus-week.  En stiekem mag je dan wel trots zijn als je één van hen bent.

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Bloedserieus”

Dries
(on maart 17th, 2009 at 15:00)

plasma geven lijkt me toch wel akeliger dan bloed geven: nadat dat plasma verwijderd is, krijg je de rest van je bloed terug toegediend…

 
Twinkeltje
(on maart 17th, 2009 at 18:09)

Neuh, plasma geven is helemaal niet akelig! Ik geef nooit bloed wegens dat ijzer en ik neem gewoon altijd een vriendin mee voor een bijbabbelmoment tijdens het plasma geven. Het nuttige aan het aangename koppelen, noemen ze dat :) Jammer wel dat als je overzee reist je een heeeele tijd niet mag doneren, dus aan mij hebben ze efkes niks.

 
Lime
(on maart 17th, 2009 at 22:16)

Ik vond dat ook eerst eng, vooral omdat ik dacht dat ze dan twee naalden staken :) Maar dat is natuurlijk niet het geval. Dus volgens mij valt het allemaal nog wel mee.