Derde editie van leuven.org

In 2009 is leuven.org, het internationale Leuvense orgelfestival aan zijn 3de editie toe. Ook deze keer staat het rijke Leuvense orgelpatrimonium centraal. Peter Breugelmans, stadsorganist en artistiek bezieler van het festival, stelt opnieuw een zelden gehoord programma voor dat liefhebbers van klassieke muziek en muzikale avonturiers zal bekoren.

In 2007 richtte Peter Breugelmans ‘Leuven Baroque’ op. De eerste concerten van deze nieuwe barokformatie waren meteen een schot in de roos. Tijdens deze editie brengt het topensemble een aantal schitterende meesterwerken.

Op 26 april staan vocale werken van Bachs beroemde voorganger Dieterich Buxtehude op het programma. Op 2 mei kan u in de Predikherenkerk genieten van orgelconcerti en opera-aria’s van Georg Friedrich Händel, die 250 jaar geleden overleed. 2009 is het jaar van Felix Mendelssohn-Bartholdy, de eerste grote romantische componist die zich intens met het orgel bezighield.

Ter gelegenheid van het Mendelssohnjaar nodigde leuven.org Reitze Smits uit, een wereldautoriteit als het gaat om Mendelssohn op het orgel. Op 6 mei is het de beurt aan Bernard Foccroulle en Jean Tubéry. In de Begijnhofkerk zullen zij u in vervoering brengen met een boeiend programma voor orgel en het minder bekende blaasinstrument, de zink. Onder het motto ‘La Soave Melodia’ brengen deze topmusici werken van Frescobaldi tot Bach.

Ook dit jaar kijkt leuven.org over het muurtje. Op 10 mei stellen de organisten Pierre Thimus en Benoît Mernier twee schitterende orgels in de stad Luik voor. Diezelfde avond sluit het festival af in de Abdij van Vlierbeek met een concert van de veelzijdige Nederlandse organist Theo Jellema.

Samengevat : 5 concertdagen, 6 organisten, 6 orgels en nog eens zoveel verrassingen.

Meer informatie over de ticketverkoop en reservaties op de site van de stad Leuven.

leuvenorg

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.