Erfgoeddag 2009 – een greep uit het aanbod

Met het thema ‘Vriendschap’ mogen in Leuven de ‘Mannen van het Jaar’ uiteraard niet ontbreken op Erfgoeddag 2009. In de Raadskelders van het stadhuis stellen ze daarom zelf hun werking als ‘meest unieke vriendenkringen van Leuven en de wereld’ aan de bezoekers voor. Aanvullend hierbij neemt de Academie voor het Leuvens dialect iedereen mee op tocht door de stad langs plaatsen die verbonden zijn met deze ‘vriendentraditie’.

‘Vrienden van het werk’, ‘vrienden van school’, ‘vrienden van de jeugdbeweging’… De fototentoonstelling in KADOC focust tijdens Erfgoeddag op plaatsen waar banden voor het leven gesmeed worden. Ook Leuvenaars konden hun foto’s insturen die voor hen een plaatsgebonden vriendschap symboliseerden.

Het Rijksarchief brengt ode aan een ander papieren bewijs van vriendschap, het poëziealbum. Bekendere en minder bekende Leuvenaars gaven speciaal voor Erfgoeddag hun poëzie in bruikleen en brengen hiermee een persoonlijk verhaal over hun (jeugd)vriend(inn)en.

Het Historisch Archief UZ Leuven blikt in het UZ Sint-Rafaël terug op het vriendschappelijke ontstaan van UZ Leuven en op de link met WOII en Siberië.

Nog meer internationale vriendschappen
Het Leuvens Instituut voor Ierland organiseert lezingen die de warme band tussen Ieren en Leuven en breder ook Vlaanderen belichten.

Het Leuvens Stadsarchief haalt de band met de zustersteden van Leuven aan. Heel bijzondere en originele stukken uit de archieven van ’s-Hertogenbosch, Lüdenscheid, Rennes, Tainan, Stellenbosch en Krakau belanden zo dankzij Erfgoeddag in de schatkamer van het Leuvense stadhuis.

Het Archief van de Annuntiaten in Heverlee laat zien dat vriendschappen ook in noodsituaties kunnen ontstaan met de tentoonstelling Uit de lucht gevallen. Deze tentoonstelling brengt het verhaal achter de crash van een defecte bommenwerper boven Leefdaal in 1944. Foto’s en live getuigenissen maken het verleden weer brandend actueel. Otto V. Carbone, een van de overlevenden van deze crash, komt vanuit New Jersey naar Leuven afgezakt speciaal voor deze tentoonstelling.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.