Gras maaien op zondag

Na de eerste zonnige lenteweekends werd het hoog dringend tijd voor de eerste grasmaaibeurt in onze tuin, dus waarom niet een half uurtje van die paasmaandag opofferen om met de grasmaaier rond te hobbelen?
Toen ik twintig minuten later gedaan had keek ik eens even rond naar de huizen rondom en zag dat bij de meeste buren de ramen openstondend, en hoorde dat er toch redelijk wat mensen in hun tuin zaten. Oei, zou ik ze dan niet gestoord hebben in hun zonnige namiddag buiten, en is het gras afrijden tijdens het weekend eigenlijk wel toegestaan?
Met Facebook als hulplijn, en de site van de stad Leuven als bron: het gras afrijden op zon- en feestdagen mag dus niet. Je kan er een administratieve boeten van 250 Euro voor oplopen (125 als je het klusje door je minderjarig kind laat uitvoeren ;-)). En gezien het hier een administratieve boete betreft hoeft het zelfs niet door de politie vastgesteld worden, een  bevoegd ambtenaar kan dit ook opleggen.
Uitreksel uit het Politiereglement, artikel 6 uit rubriek 2.3:

In de nabijheid van woningen is het gebruik van grasmachines en andere tuinwerktuigen aangedreven door verbrandingsmotoren niet toegelaten tussen 21.00 en 08.00 uur evenmin als op zon- en wettelijke feestdagen gedurende de hele dag.

Bookmark and Share

Er zijn 17 reacties op “Gras maaien op zondag”

eddiefromohio
(on april 15th, 2009 at 6:51)

In Gent staat dat bijvoorbeeld niet langer in het politiereglement. Ik vind het persoonlijk ook veel te betuttelend. Zaterdag is net zo goed een ‘rustdag’. En kan je je voorstellen dat de politie of die ambtenaar op zondag over je haag klautert en je een boete komt opleggen ? Die mensen rijden zelf hun gras af op zondag. Het gezond verstand moet primeren. En een goede verstandhouding met je buren.

 
Peter
(on april 15th, 2009 at 7:44)

Mijn haag snoeien met mijn elektrische haagschaar op batterijen is dus geen probleem. Weer een sluitende wetgeving precies.

 
Steven Odb
(on april 15th, 2009 at 8:00)

Ik dacht dat dit tot de algemene kennis behoorde? Of dan toch ten minste tot het gezond verstand.
Verder, in elke buurt zit er wel een rotzak die twee uur van je namiddag verstoort door zijn tuin machinaal te snoeien. In het ergste geval zelfs met een traktor (ouderlijk huis op den ‘buiten’). Lijkt me niet dat zo’n regel al te betuttelend is. Op z’n minst kan je ze gebruiken als basis van het gesprek met een overtreder. Verstand(houding) moet al van twee kanten komen.
Goya, hoe kom je er op om op Pasen, met zo’n goed weer, ff je gras af te rijden, terwijl iedereen buiten zit?! Gelukkig dat het maar een half uurtje was :)

 
Fons
(on april 15th, 2009 at 8:48)

Ik zou die regel zeker niet willen laten afschaffen!! Zaterdag is ook een rustdag dat is waar, maar als iedereen het nu zaterdag doet, is het zondag kalm. Anders zou je het hele weekend lang van dat lawaai last hebben. En als je persé zondag wilt je gras afdoen, doe het dan misschien met zo een ouderwets toestel zonder motor, dat spaart je ineens een beurt in het fitness center uit.

 
Els
(on april 15th, 2009 at 9:02)

Och, is het principe “leven en laten leven” niet beter als uitgangspunt ipv wettelijke regeling van wanneer je je gras mag afrijden?

 
Fons
(on april 16th, 2009 at 9:48)

Nee Els, zo werk dat niet. Je moet maar één ambetanterik hebben die dat principe aan zijn laars lapt en de hele buurt is ermee gekloot. En ik bel heus niet naar de flikken als dat eens voorvalt, maar de wet is nodig om een stok achter de deur te hebben als het de spuigaten uitloopt.

 
Jeroen
(on april 17th, 2009 at 20:17)

Het mag dus wel met een (weliswaar iets minder luidruchtige) elektrische grasmaaimachine (al mag dat wat mij betreft ook verboden worden).

 
Ivan
(on juni 8th, 2009 at 17:53)

Wat een gezever allemaal…
Ik werk ma tem za. ‘s Avonds is het te laat wegens kleine kinderen die slapen. Ik kan dus enkel zondag in de tuin werken… Of moet ik mss een tuinman in dienst nemen?
Wees allemaal eens wat verdraagzamer of ga op de heide wonen…

 
Van lierde jos
(on juli 1st, 2009 at 16:58)

Ben volledig tegen het lawaai op zon en feestdagen,met grasmaaiers en heggescharen,en
daarom heb ik ook een website opgestart,laten we samen proberen aan bewustwording te doen,
en de politiekers aanzetten om het modelreglement 2008-2013 dat ter hunne
beschikking is,op te nemen in politiereglement

 
Van lierde jos
(on juli 2nd, 2009 at 12:13)

U kan mijn website bereiken door op deze naam te clicken of door de volgende link te kopieren: http://lawaaihinder.websitemaker.nl/lzf

 
De Borggraef
(on april 5th, 2010 at 14:14)

Maandag 5 april 15u10 Lubbeek: mijn gebuur is al 1 uur bezig met zijn grasmaaier. Ik dacht te kunnen rusten waar vergeet het. 250€ boete is zeker te weinig tegenover het hinder voor al de geburen. Dank u Marc.

 
hal
(on juni 2nd, 2010 at 13:55)

ry maar vind dit du kleinzielig ..vond net een strookje in men bus .. leven we hier saam of ben je zo iemand die zelf niet tegen zen buren spreekt ? ik woon al 25 jaar in steenokkerzeel maar verdraagzaamheid is hier wel juiste woord imo ….

 
jeroen
(on april 3rd, 2011 at 13:41)

@De Borggraef
zou je niet beschaamd zijn… 250€ omdat je buur een UURTJE van je tijd heeft afgenomen, net alsof je de appelflauwte zou krijgen omdat je geen 24u rust hebt op zondag :rollseyes;

 
jos Van Lierde
(on april 8th, 2014 at 19:11)

Wat sommige burgers, zeggen over verzuurde mensen,is er wel een beetje over.
Al van 2008 probeer ik,eerst met een petitie,waar een meerderheid zich uitsprak tegen lawaaioverlast
op Zondag,doch dit werd door de Gemeente genegeerd,in 2012 heb ik een voorstel van de burger
ingediend, dat door de gemeente unaniem werd aangenomen,toen dacht ik dat het in orde zou komen,maar
niets is minder waar,het moest nog in het politiecollege goedgekeurd worden,en wat ik verwacht had werd het niet aan genomen,en mag men in Kampenhout met elektrische grasmachine of Heggenschaar lawaai
maken.Het strafste van al is dat lawaaiarme toestellen niet bestaan,en de gewone gangbare machine’s
KB 4 Maart:2008,die praktisch even veel lawaai maken als ontploffingsmotoren,404 burgers tekenden
tegen lawaaioverlast,doch een minderheid mag ,in naam van hun vrijheid doen,waar een meerderheid tegen is,het persoonlijk belang primeert op het algemeen belang,dat noemen ze democratie,of is het
dictatuur,wie zal het zeggen.

 
atheist
(on mei 1st, 2014 at 12:40)

Ik rij ook het gras af op zondag. So? Als het een hele week geregend heeft en zondags is het goed weer. Why not. Trouwens… zondag is een rustdag voor gelovige mensen…voor mensen zoals ik is het gewoon een dag dat ge dingen kunt doen die ge door de week ni kunt. Stop met klagen over ocharm een uurke “lawaai” . Moest het grasmachine een spelend kindje zijn dat zondag uw rust verstoord , zou ge dan ook opteren voor boetes etc.

 
Croky
(on januari 22nd, 2016 at 15:10)

Ik vind het belachelijk dat je op zondag niet zou mogen maaien. Waarom zondag en waarom bij wet? Hebben we geen scheiding van staat en godsdienst? Wat dan met Joden? Die hebben hun rustdag op zaterdag en dan zouden we op zaterdag hun rust verstoren? Gaan we trouwens hetzelfde doen als Joden en het verbieden om te werken op zaterdag? Wordt eens volwassen, spreek af met je buren en dan kan je samen je gras maaien op zondag. Na het maaien nodig je je gebuur dan maar uit om ene te komen drinken en kan je samen genieten van de nette tuin. Ik denk dat mijn geburen, met hun jonge kindje, het minder op prijs zouden stellen als ik tussen 8u en 9u of tussen 20u en 21u mijn gras zou afrijden. Wat maakt een zondag nu zo heilig??? En wat met mensen die full continue werken? …

 
Ivo Pittoors
(on juli 30th, 2016 at 17:53)

Het gaat hier wel om verbrandingsmotoren he , dus gras afrijden of je haag kan je nog steeds electrisch.
deze wet is reeds van toepassing sinds mijn geboorte jaren 60,er zijn natuurlijk ook mensen die door het rode licht rijden of denken dat ze rijdend op hun fiets voorang hebben op een voetpad het gaat er niet om wat en hoe of wie wanneer werkt het is gewoon de wet naleven .