Afrika Filmfestival 2009

Filmliefhebbers beleven deze dagen gouden tijden. Van vrijdag 17 april tot en met zaterdag 2 mei vindt in Leuven de 14de editie plaats van het Afrika Filmfestival (AFF). Met het eenmalige evenement Vierkant voor Afrika in 1996, werd Leuven het centrum van de Afrikaanse film in België. Maar het festival spreidt al jaren zijn activiteiten over heel Vlaams-Brabant en Brussel, en sinds enkele jaren ook in steden buiten de provincie, zoals Gent, Hasselt en Antwerpen.

Het AFF is al jaren een belangrijke promotor van films uit Centraal-Afrika. In 2009 is dat niet anders. Op zaterdag 18 april komen in Bibliotheek Tweebronnen de nieuwste producties aan bod van jongeren uit Kinshasa, Lubumbashi en Bukavu. Katanga Business, de nieuwste film van Thierry Michel, staat centraal. In STUK is er veel aandacht voor The World According to Bylex, het werk van een Congolese videokunstenaar.

Zuid-Afrika en Mozambique
Het AFF richt zijn blik dit jaar ook op zuidelijk Afrika. In Kinepolis en Cinema Zed komen de nieuwste producties uit Zuid-Afrika aan bod. Op zaterdag 25 april staan in Bibliotheek Tweebronnen de beste films uit Mozambique op het programma. Hoogtepunten zijn de premières van Terra Sonambula (Teresa Prata) en Skin (Anthony Fabian).

Openingsfilm
Dit jaar is de openingsfilm Teza van Haile Gerima (Ethiopië). De film won vorig jaar de Speciale Prijs van de Jury op het filmfestival van Venetië en werd bekroond met de Gouden Tanit op het 22ste Carthago Film Festival, het oudste en belangrijkste festival voor de Afrikaanse en Arabische films op het Afrikaanse continent.
Een ander pareltje dat tijdens het festival wordt getoond, is Rwanda 94. Het is de verfilming van een bijna zes uur durend theaterstuk. Getuigenissen van overlevenden van de genocide worden afgewisseld met historische analyses en prachtige muziek van Garret List.

Programma
Ook op het programma dit jaar: Hassan and Morcos, de nieuwste film met Omar Sharif, The Baby Doll Night, de duurste Egyptische productie aller tijden, en de Palestijnse films Le Sel de la Mer, Laila’s Birthday en De Circusschool.
Het volledige programma vind je op www.afrikafilmfestival.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.