Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba – bespreking

Het lot wilde dat ik twee vrijkaarten voor het concert van Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba won. Anders was dit schitterende concert in de Minnepoort waarschijnlijk onopgemerkt aan mij voorbij gegaan. Malinees Bassekou Kouyaté en zijn groep Ngoni Ba speelden een formidabel concert. Hét instrument van deze groep is de ngoni, een oeroude traditionele luit uit West Afrika, die Bassekou als een ware virtuoos bespeelt.

De spelvreugde spetterde letterlijk van het podium af. Naast Bassekou stonden nog zes andere muzikanten op het podium. De enige vrouw in het gezelschap, tevens de vrouw van Bassekou, zorgde met haar schitterende stem voor kippenvel. Drie andere ngoni-spelers ondersteunden Bassekou en gingen soms het muzikale duel aan met hem en zijn ngoni. De twee percussionisten (op kalebassen en trommels) gaven het beste wat ze in zich hadden totdat het zweet er (letterlijk) van afdruipte.

Het optreden was een fijne mengeling van muziek en dans. De in kleurrijke klederdracht uitgedoste muzikanten leefden zich volledig uit op de muziek, wat zich vertaalde in grappige dansjes op het podium. Speciaal voor de gelegenheid had Bassekou enkele woordjes Nederlands ingestudeerd: dankuwel en alstublieft. Het publiek dat eerst nogal braafjes reageerde, warmde al snel op en klapte vol enthousiasme mee met de muziek. Het liet zich zelfs overhalen om een paar frasen mee te zingen.

Bassekou gaf soms wat uitleg bij de nummers, maar zijn Engels en Frans waren niet altijd even verstaanbaar. Geen probleem voor de superfans die op dezelfde rij als wij zaten. De twee dames riepen in het Malinees allerlei dingen naar de muzikanten. En mochten tijdens het bisnummer zelfs even het podium op. Het mag gezegd, die dames deden dat met flair. Bassekou riep iedereen op om mee te dansen tijdens het bisnummer. Een oproep waar verschillende dames in het publiek graag gehoor aan gaven.

Schattigste moment van de avond: Bassekou droeg een nummer over kinderen op aan het enige minderjarige meisje in de zaal. Waarop het meisje bijna onder de stoel kroop van verlegenheid.

Een heel plezierige avond en een aanrader voor iedereen die van opzwepende Afrikaanse ritmes houdt.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.