Fiere Dijle

Op 11 oktober  wordt ‘onze’ Pater Damiaan heilig verklaard. Om deze historische gebeurtenis extra in de verf te zetten organiseert de vzw Leuvenement op 2 en 3 oktober 2009 het project “Fiere Dijle“. Dit evenement combineert historiek en technologie. Vijfentwintig hoogtechnologische boten zullen dan de Dijle afvaren, startend in Leuven, waar Damiaan begraven ligt, tot aan Tremelo, zijn geboortedorp. Op elk van deze boten, onbemande “eilandjes”, wordt een episode uit het leven van Damiaan in miniatuur uitgebeeld. Alle boten hebben computers aan boord en beschikken over maar liefst 240 usb-aansluitingen om de miniaturen via 3G aan te sturen. Geen statische stillevens dus, maar echte drijvende werelden, waarbij je ogen te kort komt. Je mist geen detail want iedere boot heeft beweegbare hoge definitie camera’s aan boord. Hoé gedetailleerd en interactief de boten worden, hangt af van hun bouwers: de creatievelingen van technische hogescholen en universiteiten. Om de uitdaging nog wat groter te maken, krijgt elk team van bouwers 100 dagen om van hun vlot een multimediaal spektakel te maken.

Fiere Dijle wordt een gratis totaalmultimedia spektakel op de Dijle voor het hele gezin. Tijdens de avondlijke tocht door de Leuvense binnenstad zullen er daarbij 5000 drijvende kaarsen en LED’s te water worden gelaten; wat in combinatie met de diverse verlichting op de boten, ongetwijfeld voor een feeëriek schouwspel zal zorgen. Daarnaast kan het grote publiek via “Fiere Dijle” ook op een speelse manier kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van micro- en communicatietechnologieën. Via gsm, pda én spelcomputer kunnen de toeschouwers volgen en reageren op wat er op de boten allemaal gebeurt. Maar het gaat nog veel verder: wedstrijden, extra achtergrond over het leven van Damiaan, actuele thema’s gekoppeld aan de waarden waar hij voor stond en nog steeds staat,… de mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt.

Interactiviteit met de toeschouwer ter plaatse en via het internet staat centraal in het event. Fiere Dijle is daardoor niet enkel een viering van de heiligverklaring van Pater Damiaan maar ook een “showcase” voor de allernieuwste Vlaamse technologieën. Een evenement dus dat onze creativiteit en ondernemerschap in de verf zet.

Het project Fiere Dijle wordt georganiseerd door Leuvenement vzw is een initiatief van de overheden (Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid, de steden Leuven en Aarschot, de gemeenten Tremelo, Rotselaar, Haacht en Keerbergen).  De actieve participatie van de partners Agoria en Imec illustreert de interesse van de Vlaamse industrie om, via dit project, het ingenieur-onderwijs en het ondernemen te promoten. Daarnaast is er ook de gewaardeerde steun van de Roger Van Overstraeten Society.

Dat de Vlaamse Overheid belang hecht aan dit innovatieve project, dat perfect kadert binnen het project Vlaanderen in Actie, bleek duidelijk uit de aanwezigheid van zowel (toenmalig) minister Patricia Ceysens als (toenmalig) minister-president Kris Peeters op de persconferentie.

Enkele sfeerbeelden:
Fiere Dijle

Fiere Dijle

Fiere Dijle

Meer info over het project op www.fieredijle.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.