Jaartallenleven in Vlaamse inventaris immaterieel cultureel erfgoed

Vlaams minister van Cultuur, Bert Anciaux, besliste om het Jaartallenleven in Leuven toe te voegen aan de Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Hiermee is het Leuvens fenomeen van de Mannen van het Jaar nu officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

De Abrahamviering, de Jaartallen-dag met optocht en academische zitting, de speciale kinderdag op Leuven Kermis, de Joorzangers, de Meyboomplanting … het zijn stuk voor stuk onderdelen van het unieke Jaartallenleven in Leuven. Het Jaartallenleven is een bijzonder levenscyclusritueel waarbij mannen, in en rond Leuven, vanaf de leeftijd van 40 jaar een decennium lang activiteiten ondernemen en ceremonies houden. Dit ter voorbereiding van hun 50ste verjaardag die ze met veel luister vieren. Het rituele traject resulteert in een hechte vriendengroep, genoemd naar het geboortejaar ‘de Mannen van x’. Ook na hun 50ste verjaardag blijven deze groepen nog actief en ondersteunen zij opstartende groepen. Vriendschap, solidariteit en engagement kenmerken dit Leuvense ritueel.

Deze traditie gaat terug tot 1840 en wordt ook vandaag nog permanent ondersteund door het Verbond der Jaartallen, de stad Leuven en vele organisaties uit het Leuvense. In 2009 werd het 132ste jaartal gesticht: de Mannen van 1970.

Het Verbond der Jaartallen, als overkoepelende vzw van de Jaartallen, diende in samenwerking met de Leuvense Erfgoedcel het aanvraagdossier op 1 april 2009 in. Met succes, zo blijkt nu.

Deze opname van het Jaartallenleven in Leuven op de Vlaamse lijst immaterieel erfgoed zorgt voor extra aandacht en bescherming van dit typisch Leuvense ritueel. Het betekent een kans om dit erkende immateriële erfgoed in stand te houden en blijvend actueel en levendig te houden.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.