Thuis in de stad: Leuven in cijfers: Wonen

Dit is het 5de artikel met cijfers afkomstig van thuisindestad.be. Zie het eerste artikel voor meer informatie. Deze keer gaat het over statistieken in de rubriek ‘Wonen’. In het kort: men heeft allerlei statistieken opgesteld van 13 Vlaamse centrumsteden, waaronder Leuven. Zo kunnen we vergelijken hoe goed of hoe slecht Leuven het doet ten opzichte van andere steden. De andere steden zijn: Aalst, Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout.

 • Spreiding van de sociale huurwoningen of het aandeel sociale huurwoningen in de stad tegenover het aandeel sociale huurwoningen in de stadsrand: 3.48 (de hoogste verhouding en de minste spreiding van alle steden) wat betekent dat vrijwel alle sociale woningen in de stad liggen en niet in de stadsrand.
 • Aantal ingeschreven kandidaten voor een sociale huurwoning die in de stad wonen, m.a.w. de lengte van de wachtlijst: 2054 kandidaten op 30/6/2007 in Leuven of het 6de hoogste cijfer van de 13 steden. Het aantal is wel van 1647 naar 2054 kandidaten gestegen op 2 jaar tijd.
 • De mediaan van de wachttijd per voorkeurgemeente, van dossiers voor een sociale huurwoning toegewezen in de loop van het jaar, met andere woorden hoe lang je moet wachten op een sociale woning (op 30/6/2007): 1 jaar en 5 maanden wat lang lijkt maar het is de korste wachttijd van de 13 steden. Dit is opmerkelijk want 2 jaar geleden was de wachttijd nog 6 jaar en 2 maanden en veruit de langste wachttijd.
 • De mediaan van de wachttijd op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in de stad, dus hoe lang men al aan het wachten is op een huurwoning op het moment van het opstellen van deze indicator: 1 jaar en 10 maanden, een gedeelde 6de plaats op 13 steden
 • Aandeel van de bewoonde woningen dat voldoet aan enkele basiskwaliteitsnormen:
  • 93.6% van de woningen in Leuven hebben ‘klein comfort': slechts 2 steden halen een hoger percentage
  • 63.2% van de woningen in Leuven hebben ‘klein comfort’, zijn voldoende ruim en hebben een keuken: hoogste percentage
  • 38.5% van de woningen in Leuven hebben ‘klein comfort’, zijn voldoende ruim, hebben een keuken, hebben geen grote herstellingen nodig en hebben gedeeltelijk dubbele beglazing: 3 steden halen een hoger percentage
  • 25.4% van de woningen in Leuven voldoen aan al het vorige en hebben een tuin: 9de plaats
 • Betaalbaarheid van het wonen voor eigenaars of het aantal jaarinkomens nodig om een woning te kopen:
  • om een flat/appartement/studio te kopen in Leuven in 2005: 6.2 jaarinkomens, samen met Mechelen het laagste aantal jaren
  • om een kleine/middelgrote woning te kopen in Leuven in 2005: 9.5 jaarinkomens wat het hoogste getal is van alle steden
 • Algemeen migratiesaldo of het verschil tussen de totale inwijking en uitwijking per 1000 inwoners: 1.9 personen in 2005-2007 wat een gemiddeld cijfer is
 • Migratiesaldo van jonge gezinnen of hoeveel mensen uit de leeftijdscategorie 30-39 jaar en 0-9jaar bijkomen of wegtrekken per 1000 inwoners in 2004-2006: -39.3% in Leuven, veruit het hoogste negatieve percentage. Gent haalt het 2de slechtste percentage met -15.5%
 • Tevredenheid over de buurt (in %): Leuven heeft het hoogste percentage met 86.3% tevreden of zeer tevreden
 • Tevredenheid over de stad (in %): Leuven heeft het hoogste percentage met 90.1% tevreden of zeer tevreden
 • Betalingsmoeilijkheden bij huisvesting of het percentage van de inwoners dat het afgelopen jaar problemen had om de woonkosten te betalen: 4.9% in 2008 (2.9% bij de eigenaars en 7.7% bij de huurders) of het 5de laagste percentage van de 13 steden

Het meest opvallende is het negatief migratiesaldo van jonge gezinnen van bijna -40%.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.