Onder den toren

Sinds 2016 heeft dit restaurant andere uitbaters. Deze recensie is dus niet langer accuraat.

De naam van dit restaurant kon moeilijk beter gekozen zijn. Restaurant Onder den toren bevindt zich namelijk recht tegenover de Sint-Geertruikerk, één van de zeven wonderen van Leuven. Het restaurant is gevestigd in een prachtig historisch pand met een mooi houten terras. Op late zomeravonden moet het hier bij valavond zalig toeven zijn. Het restaurant telt twee verdiepingen. Ons gezelschap reserveerde een tafeltje voor vier personen vlak bij de open keuken.

Omdat het koppel dat ons vergezelde net een huis gekocht had, bestelden we een fles cava. Zo’n memorabele gebeurtenis moet met bubbels gevierd worden, nietwaar? De ober die ons bediende, had zijn dagje niet, hij morste bijna één vierde van mijn glas op mijn menukaart. Gelukkig kwam er niets op mijn kleren, dus heel erg vonden we het niet. Niets wat een paar servetten niet kunnen oplossen. Verder geen klachten over de bediening, die vriendelijk en correct was.

Het interieur van Onder den toren is zeer sfeervol. Vooral het mooie houten plafond met (denk ik) nog de authentieke balken en planken maakt indruk. De ruimtes worden opgefleurd met moderne kunst, die zorgt voor een eigentijdse toets.

Er is een brasseriekaart met klassiekers als croques, kaaskroketten en spaghetti. Wie houdt van de traditionele Belgische keuken komt hier zeker aan zijn trekken met gerechten als balletjes in tomatensaus, steak tartaar, stoofvlees bereid met bruine Leffe. Verder vinden we nog een zestal visgerechten, drie verschillende wokgerechten en salades op de kaart. De kaart is niet echt uitgebreid, maar toch was een keuze maken niet makkelijk. Er waren verschillende gerechten die me deden watertanden en ik twijfelde tussen vis of vlees.

Uiteindelijk hakte ik de knoop door en ging ik voor de gegrilde tonijn met gewokte groentjes, met een wasabi sausje en pasta. Een goede keuze, zo bleek. Al zag de gebakken eend op z’n Castelaans met gewokte groenten en gebakken patatjes van mijn vriend er ook overheerlijk uit. De gegrilde tonijn was perfect: nog net een beetje roze van binnen. De schotels waren stuk voor stuk mooi gepresenteerd. Het wasabisausje vond ik een beetje flets (wasabi is het perfecte middeltje om een verstopte neus weer open te krijgen, probeer maar eens), maar verder viel er niets op aan te merken.

Bij het eten dronken we een flesje huiswijn met de vrolijke naam “la joie de vivre”. Een lekker wijntje voor een eerlijke prijs, meer moet dat niet zijn. Na het hoofdgerecht hadden ik en mijn tafelgenoot nog net een plekje over voor een dessert. Ik liet me verleiden door de sabayon en mijn tafelgenoot ging voor de chocomousse. Er gaat niets boven een lekker dessert om een gezellige avond af te sluiten.

In totaal kostte dit gezellige avondje uit ons 128,10 euro voor vier personen. Een faire prijs, wetende dat de heren in het gezelschap ook nog een viertal Westmalles dronken.

Eén ding is zeker, je zal ons zeker in restaurant Onder den toren terugzien. Voor een drankje op het terras, een snelle snack of een uitgebreid diner. Deze eerste kennismaking smaakte naar meer.

Praktisch
Halfmaartstraat 2-4
3000 Leuven
016 20 29 45
https://www.odtleuven.be/

Onze keuze
Gegrilde tonijn met gewokte groentjes, met een wasabi sausje en pasta
Gebakken eend op z’n Castelaans met gewokte groenten en gebakken patatjes
Wok kip met pasta
Linguini met scampi in zachte curry-roomsaus
Dessert: sabayon en chocomousse

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Onder den toren”

bart
(on juni 22nd, 2009 at 16:19)

goede tip. ben er ook geweest.

 
Karel
(on maart 22nd, 2011 at 10:18)

Wij gingen er onlangs ook eten, maar aan de toog werd gewoon gerookt. We zijn dan ook meteen na het nagerecht vertrokken. Ons zien ze er alvast niet meer terug.