Leuven autovrij op 28 juni

Op zondag 28 juni is de historische binnenstad van Leuven autovrij. Het wordt niet zomaar een dag zonder wagens, maar een dag waarbij de straten en pleinen gevuld zijn met initiatieven van inwoners, verenigingen en stadsdiensten. De binnenstad is die dag één groot recreatiegebied voor wandelaars en fietsers.

Zo is er de achtste editie van de Tofsportdag, waarop honderden kinderen proeven van verschillende sportactiviteiten. En proeven kan ook aan ‘de langste tafel’ (voor 1.000 Leuvenaars!) in de Bondgenotenlaan, een initiatief van de ‘Stad van de Smaak‘.

Het zal je niet verwonderen dat heel wat activiteiten in het teken staan van de zwakke weggebruiker: een tweedehands fietsenmarkt, allerlei fietstochten, een verkeerspark voor kinderen, gekke fietsen, mogelijkheid tot graveren van fietsen. Maar ook de dode hoek en de toegankelijkheid van voetpaden staan op het programma.

Leuven Autovrij is er voor en door de inwoners. Netwerk Duurzaam Leuven riep alle verenigingen, comités, buurtorganisaties op om die dag een ludieke actie op touw te zetten. De reactie was massaal: circus in het stadspark, ritjes met de huifkar, een blote-voetenpad, een boekenmarkt, dansdemonstraties, buurtfeesten, … het gebeurt allemaal tijdens Leuven Autovrij!

Wat met de auto ?
Alleen de historische binnenstad is volledig afgesloten voor alle verkeer. Daarnaast zijn ook bepaalde straten auto- en parkeervrij gemaakt. Alle openbare parkings zijn toegankelijk, behalve de parking van de Supercity in de Bondgenotenlaan.

Bekijk het volledige programma in PDF-formaat.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Leuven autovrij op 28 juni”

bart
(on juni 22nd, 2009 at 16:15)

Leuven is, als je de info goed leest, helemaal niet autovrij maar autoluw. Ze proberen de bewoners een doekje voor te houden. En waarom is het niet autovrij maar autoluw: de koopzondag. Tja dat komt ervan met al die VLDers aan de macht.

 
mc pvc
(on juni 24th, 2009 at 21:42)

De autovrije dag waar al zo lang vooraf sprake van was, is last minute uitgehold. Paniekvoetbal meets platte commercie. Ik begrijp niet dat de politici en handelaars niet inzien dat zo’n autovrij evenement het shoppen net ten goede komt: gezelliger, aangenamer en een beetje feest. Te lomp om verder te kijken dan hun neus lang is…