Archeologisch vooronderzoek op Fochplein in Leuven

Op ArcheoNet.be lezen we dat op 3 augustus het archeologisch vooronderzoek voor de heraanleg van het Fochplein zal starten.

In het kader van de heraanleg van het Fochplein in het centrum van Leuven zal onderzocht worden of er resten van vroegere bewoning zijn. Dat meldt de Standaard vandaag. Een archeologische ploeg van adviesbureau Soresma begint op 3 augustus met het graven van proefsleuven op verschillende plaatsen op het plein. Omdat het Fochplein vroeger een woonzone was, is het mogelijk dat bewoningsresten uit de middeleeuwen of zelfs de Romeinse tijd aan de oppervlakte komen.

De werkzaamheden voor de heraanleg van het Fochplein, op dit moment vooral bekend als een van de drukste bushaltes van Vlaanderen, starten begin april van volgend jaar met nutswerken. Om te kunnen inschatten of samen met het begin van die werkzaamheden ook een archeologisch onderzoek nuttig is, worden volgende week vier proefsleuven gegraven op evenveel plaatsen op het drukke plein.

Het gaat om putten met een diepte van 2,5 meter ter hoogte van het terras van het hamburgerrestaurant Quick, aan de bloemperken in het midden van het plein en aan de bushalte op de hoek van het Fochplein en de Tiensestraat. Omdat alle proefsleuven snel worden dichtgemaakt, wordt er weinig hinder verwacht. De meest ingrijpende maatregel aan het vernieuwde Fochplein is de verhuizing van de bushaltes naar het Margarethaplein.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.