Open Veld in Heverlee

In het voorjaar van 2007 zijn de initiatiefnemers van Open Veld begonnen met een oppervlakte van 90 are groenten en 60 are zoete kersen dicht bij de Abdij van Park te Leuven. Zo konden 90 mensen een heel seizoen zelf hun groenten en fruit oogsten. Het aantal deelnemers is sindsdien blijven toenemen en er ontstond al snel een wachtlijst.

In het seizoen van 2008 werden de teelten beter op de vraag afgestemd en konden er 125 mensen oogsten. In november 2008 werd een stuk grond van 35 are bijgekocht zodat vanaf seizoen 2009 een kleine 200 mensen kunnen oogsten.

Open Veld is geïnspireerd op Community Supported Agriculture. Dit is een concept waarbij de boer en de consumenten/leden/oogstaandeelhouders de handen in elkaar slaan en het oogstrisico delen. Door het vooruitbetalen van een vaste jaarlijkse bijdrage deel je mee in het eventuele oogstverlies maar ook als er onverwacht hoge opbrengsten zijn. Je kan ook inzage krijgen in de boekhouding en hebt inspraak in het teeltplan en de bedrijfsvoering. Er ontstaat dus een wederzijdse verantwoordelijkheid waarbij de boer tracht een zo goed mogelijke oogst te realiseren en de leden er voor zorgen dat hier een eerlijk loon tegenover staat.

Bovenop de principes van Community Supported Agriculture werkt het Open Veld ook met een zelfoogstsysteem. Door heel de voedselketen te vereenvoudigen wordt een win-win-win situatie  gecreëerd waarbij zowel de boer, de leden als de natuur profiteert.

Wil je ook je eigen groenten oogsten? Lees dan de spelregels op de site van Open Veld.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.