Sint-Jacobskerk uitzonderlijk open

De Sint-Jacobskerk, die reeds meer dan veertig jaar gesloten is voor het publiek, opent uitzonderlijk haar deuren. De Hulster vzw, initiatief van beschut wonen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, organiseert in samenwerking met Sacred Places vzw, voor de derde keer de tentoonstelling ‘Kunst in de steigers’ in de Sint-Jacobskerk in het weekend van 9 tot 11 oktober 2009. De tentoonstelling biedt de gelegenheid om werken van diverse kunstenaars te zien binnen dit unieke kader.

Stad en Architectuur en de werkgroep Sint-Jacobskerk grijpen dit moment aan om oude foto’s en informatie te verzamelen over de kerk en de wijk. Iedereen die nog oude foto’s en tekeningen van de kerk of wijk heeft, wordt uitgenodigd om deze te laten inscannen en bijhorende verhalen en herinneringen te laten optekenen. Wie wil, kan dan trouwens ook een rondleiding volgen, waarbij de leden van de werkgroep Sint-Jacobskerk meer uitleg geven over de bouwkundige problematiek.

Waar: Sint -Jacobskerk en het Kostershuis, Kruisstraat 1, 3000 Leuven
Wanneer: 09.10.2009, open van 18u00 tot 22u00, 10.10.2009 – 11.10.2009, open van 10u00 tot 22u00.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Sint-Jacobskerk uitzonderlijk open”

Kunst in de Steigers in de Sint-Jacobskerk
(on oktober 10th, 2009 at 23:29)

[…] ‘Kunst in de Steigers’ bood ons de kans de monumentale Sint-Jacobskerk van binnen te bezoeken. De mogelijkheid om in een uniek kader van de tentoongestelde kunst te genieten, grepen we met beide handen aan. We volgden de rondleiding waarin de stabiliteitsproblemen van de kerk uitgelegd werden en leerden dat het (gelukkig) niet zo erg met de Sint-Jacobskerk gesteld is als je op het eerste gezicht zou denken. Want het is een feit, de kerk ziet er slecht uit, met opgebroken vloeren, lelijke steigers, betonnen steunbalken, hopen genummerde stenen van afgebroken luchtbogen en mooi houtsnijwerk dat staat te verkommeren. […]

 
Nicolai
(on oktober 12th, 2009 at 1:06)

Ik was jarenlang leerling aan het Mater-Dei-Instituut te Leuven: (1963-1977) en heb met eigen ogen de kerk zien verloederen – de nonnen zeiden toen terecht dat de kerk niet toegankelijk was voor ons…ik ben blij dat hier nu het tegendeel wordt beweerd: ik blijf echter bij mijn standpunt dat het een schande is dat alles eerst moet verloederen vooraleer wordt ingegrepen -en dan speel ik de bal nu het makelaarskamp in!
En: a.u.b. blijf voorzichtig: ik heb de brokstukken van de kerk gewoon met mijn oren open (op mijn fietske) naar beneden horen donderen! Vlaanderen moet z’n klassiekers eindelijk eens weten te waarderen!